građanski neposluh

Bujas: Vlasnici noćnih klubova su spremni početi raditi unatoč zabrani Stožera jer imaju pravo na rad. Gospodo, ili ih pustite da rade ili ih platite

05.09.2020 u 19:28

Bionic
Reading

Vlasnici noćnih barova i klubova rekli su da su spremni i za građanski neposluh. Zatvorit će se preko tisuću noćnih barova i klubova, a time i 15-ak tisuća radnih mjesta, upozoravaju njihovi vlasnici u otvorenom pismu Vladi od koje traže kvalitetnija rješenja.

Uz njih je stala i udruga Glas poduzetnika, a gost RTL-a Danas bio je predsjednik udruge Hrvoje Bujas.

"Udruga uvijek stoji iza mikro, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika, naših zaposlenika i sada u ovom slučaju u jednoj velikoj nepravdi koja se radi ljudima koji su ušli u velke biznise s noćnim klubovima, uložili dosta novca, svog kapitala, a donesenom mjerum su praktički dovedeni na prosjački štap. Neka Vlada ljudima plati naknadu štete koja je napravljena. Razgovarao sam intenzivno u posljednje vrijeme s vlasnicima i oni su spremni početi raditi jer na koncu konca imaju pravo na rad. Gospodo, ili ih pustite da rade ili ih platite", rekao je Bujas.

Ministar Zdravko Marić prije nekoliko dana u RTL-u danas je podvukao crtu i rekao da je koronakriza državu koštala 21 milijardu kuna. No gube i poduzetnici.

"Skoro 70 posto poduzetnika ima od 30 do 100 posto gubitke. Mi tražimo tri ključ reforme - smanjivanje PDV-a horizontano svima. Sad imamo 13 i 25 posto, smanjite na 10 i 20. Porez na dohodak, čujemo da će se smanjiti no zašto se čeka druga godina, zašto ne odmah? Porez na dobit koji se vraća, investira natrag u firmu, stvara radna mjesta, nemojte oporezivati. Dovraga, slušajte poduzetnike, mi znamo što govorimo, iza nas stoje rezultati", rekao je Bujas.