NARKOHOBOTNICA U MOKOŠICI

Bugarski kralj kokaina dilao je drogu iz Dubrovnika!

Bionic
Reading

Evelin Nikolov Banev, bugarski 'kralj kokaina' koji u Italiji čeka suđenje za šverc šest tona te droge, a koji je proteklih dana dospio na naslovnice nakon što su mu nepoznate osobe u Sofiji otele kćer i potom je oslobodile nakon što je plaćena otkupnina, vodio je dio svojih poslova i iz Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija

Riječ je o ocu i sinu, Antoniju (57) i Allesandru Melatu (27), koji su u lipnju prošle godine uhićeni u Dubrovniku. Antonio Melato, koji se protivio izručenju, ponudivši jamčevinu od 800 tisuća eura, u međuvremenu je predan talijanskim vlastima, a stvar se silno zakomplicirala s Allesandrom Melatom koji je pristao na izručenje, podsjeća Slobodna

S obzirom na pristanak, postupak je tekao nešto sporije, a u međuvremenu je izručenje zatražila i Francuska. Trenutno se tako čeka odluka ministra pravosuđa o tome kojoj će zemlji biti predan. U Francuskoj je Allesandro optužen za pranje novca, kao i njegov brat Andrea Melato, koji je uhićen u Španjolskoj 2010. godine.

Iako se postupak u Italiji odnosi i na prikrivanje nezakonito stečenog novca, a za iste optužbe sinove Antonija Melata traži i Francuska, u Hrvatskoj im imovina, prema podacima do kojih smo mogli doći, nije blokirana. U jednom je trenutku čak zbog proteka roka od 40 dana predviđenog za izručenje Allesandro Melato pušten na slobodu. No nakon žalbi USKOK-a vraćen je u zatvor. Hrvatska je tako za dlaku izbjegla međunarodnu blamažu, jer se pokazalo da je uloga dvojice Talijana u organizaciji Evelina Baneva bila itekako važna, podsjeća Dubrovački vjesnik. Antonio Melato u svojim je rukama imao cjelokupno organiziranje šverca - pronalazio je brodove, organizirao preinake potrebne za krijumčarenje te pronalazio posade. U tome mu je, prema optužnici, pomagao sin Allesandro.

Antonio i Allesandro Melato u Dubrovnik su se doselili prije desetak godina i pokupovali brojne nekretnine. Vlasnik je, prema pisanju medija, i luksuznog broda koji je dugo bio vezan u dubrovačkoj ACI-jevoj marini. Sada je jasno da su iz vile u Mokošici organizirali narkohobotnicu na čijem je čelu bio Bugarin.