VELIKO POMIRENJE

Bugari bi sa Srbima osnivali balkanski pravoslavni savez

10.07.2017 u 21:17

Bionic
Reading

Osnivač Atake, jedne od najpopularnijih bugarskih domoljubnih stranaka, Pavel Šopov ovih dana s čelnikom zastupničke skupine Ujedinjeni domoljubi i potpredsjednikom bugarskog parlamenta Javorom Notevim zaključio je kako bi bilo najbolje da se Bugari i Srbi ujedine u svojevrstan pravoslavni savez kao pandan Višegradskoj četvorci

'Odnose između Srba i Bugara vidimo kao dio sveukupnih odnosa između pravoslavnih naroda. Smatramo da nam je potreban novi pravoslavni balkanski savez poput Višegradske četvorke, ali na još višem stupnju. Postoji mogućnost da Europska unija surađuje s Rusijom, ali ne na način na koji to rade briselski činovnici kojima zapovijeda Washington, već nam treba savez europskih naroda koji je definirao veliki Charles de Gaulle', izjavio je Popov u emisiji 'Debata' u produkciji srbijanske medijske kuće Centar, dodajući pritom kako ne postoje nikakve negativne bugarske tendencije spram Srbije.

'Naprotiv, odnosi su vrlo topli i srdačni. U Srbiji se osjećam kao kod kuće', istaknuo je osnivač stranke Ataka (Napad).

Na Šopovljev prijedlog reagirao je Vladimir Zaharijev, predsjednik Nacionalnog vijeća Bugara u Srbiji, koji je mišljenja da Beograd i Sofija 'trebaju koračati k Europi bez granica'.

Šopov i Notev zalažu se za balkanski pravoslavni savez Izvor: Društvene mreže / Autor: Centar

'S ovim konkretnim prijedlogom nisam upoznat, ali znam da smo prije nekoliko mjeseci predložili veliko pomirenje između dva bratska naroda Bugarske i Srbije te isplanirali da se sastanak simbolično organizira 1. srpnja, na Međunarodni dan djeteta. Također smo predložili da se na sastanku odredi datum tijekom 2018. pogodan za obje države, a kada bi se otvorio spomenik ili spomen-ploča u Bosilegradu, u kojem bi se odala počast svim žrtvama ratova koje god da su nacionalnosti', izjavio je Zaharijev.

Inače, dvije susjedne države imaju otvoreno pitanje i zahtjeve u vezi s bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji te Sofija traži da se poveća sudjelovanje njihovih predstavnika u svim tijelima srbijanske državne uprave, a odnosi su dodatno narušeni zbog bugarskog priznanja Kosova.