NADMUDRIVANJE U SABORU

Prvi konflikt bračnog para Selak-Raspudić i Plenkovića oko BiH i školstva, ovako je tekla razmjena argumenata

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 23.07.2020 12:23
  • Objavljeno 23.07.2020 u 11:54
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Raspravu o programu buduće Vlade u Saboru začinili su supružnici Raspudić iz Kluba Mosta. Nino Raspudić prvo je pitao premijera Andreja Plenkovića o položaju Hrvata u BiH, a Marija Selak Raspudić potom je problematizirala izbor Radovana Fucsha za ministra znanosti i obrazovanja

Nino Raspudić podsjetio je da je Sabor 14. prosinca 2018. godine usvojio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, prema kojoj je MVEP trebao jednom godišnje podnositi izvješće Saboru o provedbi te deklaracije. To, međutim, nije učinjeno ni 2019. niti 2020.

'Jeste li odustali od onoga za što se zalažete u Deklaraciji ili je riječ o nemaru ministra Grlić Radmana?', pitao je Raspudić.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što će u Raspudiću imati snažnog saveznika u jačanju ravnopravnosti Hrvata u BiH. 'Budući da ste i vi i ministar vanjskih i europskih poslova porijeklom iz BiH, siguran sam da ćete naći zajednički jezik', rekao je Plenković, dodajući i da će Zdravka Bušić voditi parlamentarni odbor koji će se baviti tim pitanjem.

Nino Raspudić prijavio je povredu poslovnika jer Plenković nije odgovorio na pitanje, ali ga je predsjedavajući Gordan Jandroković odbio.

'Kolega Raspudić, to nije povreda poslovnika, mandatar je odgovorio kako je smatrao primjerenim. Ovdje se ne radi o povredi poslovnika', ustvrdio je Jandroković.

Potom se umiješala i Marija Selak Raspudić.

'Uvaženi mandataru Plenković, briga za Hrvate u BiH nije pitanje nečijeg podrijetla, time vrijeđate i nas ostale zastupnike, nego strateškog interesa RH, tako i nas ostalih zastupnika'.

  • +18
  • +15

Prva sjednica Hrvatskog sabora

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mhekek / CROPIX

Pitala je potom kako misli da će rješenje u resoru obrazovanja moći biti Radovan Fuchs, koji je već bio ministar prije 10 godina a njegova je tadašnja rješenja 'odbilo 97 posto fakulteta koji su se o njima očitovali'.

'Što se tiče Hrvata u BiH, vi ste do jučer bili u nekim drugim svojstvima, a mi koji smo bili na političkim dužnostima radili smo na toj temi. Postojano, ne jedan mandat, ne jednu godinu, ne jedno desetljeće, nego zadnjih 30-ak godina. Malo se upoznajte s tim', odgovorio je Plenković zastupnici Selak Raspudić.

'Što se tiče znanosti i obrazovanja, to je najosjetljiviji i najkompleksniji resor u Vladi. Možda toga nisam bio svjestan prije četiri godine, ali sam to osvijestio kroz rad u protekle četiri godine. Napredak koji smo ostvarili u reformi školstva je značajan, okrenuli smo ga prema budućnosti, a ministar Fuchs koji ima iskustva će napraviti odličan posao, pripremit će hrvatske mlade za konkurentnost tržišta rada budućnosti, i u Hrvatskoj i u Europi i u svijetu', zaključio je Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!