UHIĆENO DEVET DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA

Budimir po pomilovanju dobivao 40 tisuća KM?!

26.04.2013 u 22:02

Bionic
Reading

Najmanje devet dužnosnika u tijelima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine osumnjičeno je za korupciju i oni su uhićeni u policijskoj akciji pod kodnim nazivom 'Patriot' koja je provedena tijekom dana, potvrdili su u petak navečer u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA)

Najzvučnije ime među uhićenima je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji je u večernjim satima priveden u sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će se nastaviti njegovo ispitivanje. Prema zakonu on ondje može biti zadržan 24 sata, a nakon toga morao bi biti pušten osim ukoliko državni odvjetnik zatraži da mu se odredi mjera pritvora.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić potvrdila je kako se Budimira među ostalim tereti da je primao novac u zamjenu za pomilovanje pravomoćno osuđenih osoba. Prema medijskim informacijama, u proteklih godinu i pol u FBiH uz Budimirov je potpis pomilovano više od 160 osoba dok je, primjerice, u Republici Srpskoj u istom razdoblju oprost od izdržavanja kazne dobila tek jedna osoba. BiH mediji nagađaju kako je Budimir po pomilovanju dobivao 40 tisuća KM.


Devet osoba uhićeno je u petak u odvojenoj akciji pod nazivom 'Memory' i oni se terete za krijumčarenje marihuane, no tu operaciju s onom 'Patriot' povezuje činjenica da je vođa te kriminalne skupine, koji je također priveden, trebao biti pomilovan od izdržavanja zatvorske kazne koja mu je ranije izrečena za drugo kazneno djelo.

Jozić je potvrdila kako je policija tijekom pretraga zaplijenila značajnu količina dokumentacije koja se odnosi na rad povjerenstva za pomilovanja FBiH, a oduzeta su i računala, mobiteli i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

Posebnu akciju SIPA je provela i na području Širokog Brijega, no ona je bila usmjerena isključivo na suzbijanje ilegalne trgovine narkoticima i nije povezana s istragama o korupciji.