SPAŠAVANJE SEZONE

Bučni ruski zrakoplovi smiju u Hrvatsku

14.04.2009 u 11:01

Bionic
Reading

Ruskim putničkim zrakoplovima koji dosad nisu mogli slijetati u hrvatske zračne luke zbog propisa o ograničenju buke bit će to ipak dopušteno tijekom ovogodišnje turističke sezone, doznaje se iz Ministarstva prometa

Dio je to akcijskoga plana za spas hrvatskog turizma koji je na sjednici Vlade najavio ministra Božidar Kalmeta. Ministarstvo će do kraja travnja izraditi izmjene pravilnika o letenju zrakoplova letenju zrakoplova koji se odnose na ograničenja buke, kako bi mjera mogla stupiti na snagu već od 1. svibnja, piše Slobodna Dalmacija.

Odobrenje za slijetanje bučnih zrakoplova na hrvatske aerodrome bit će na snazi do kraja listopada. Iako ovu odluku Hrvatska donosi sama, o svemu će morati obavijestiti Europsku komisiju za civilno zrakoplovstvo u Bruxellesu, koja je i propisala stroge uvjete o ograničavanju buke i zagađivanja okoliša ispušnim plinovima zrakoplova.

'Riječ je o putničkim zrakoplovima Iljušin starije generacije koji imaju veću razine buke nego što je to propisima dopušteno', kazala je glasnogovornica Ministarstva prometa Marina Halužan.

Međutim, da bi dobila dozvolu za slijetanje u neku od hrvatskih zračnih luka, svaka kompanija morat će zatražiti posebno odobrenje. Dozvole će izdavati novoutemeljena Agencija za civilno zrakoplovstvo. Kompanija Atlant-Soyuz već je najavila da je zainteresirana za otvaranje čarter linije prema Dubrovniku.