brojke govore za sebe

Bubaš otkrila hoće li biti ublažavanja mjera za blagdane i očekuje li nas peti val

19.12.2021 u 19:10

Bionic
Reading

'Drugi nas vide kao zemlju koja ima blage mjere. Što će dalje biti s mjerama, teško je reći.', komentirala je korona mjere pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš

'Indeks strogosti mjera pokazuje da Hrvatska ima jedne od najblažih mjera, dok je Njemačka među strožima. Drugi nas vide kao zemlju koja ima blage mjere. Što će dalje biti s mjerama, teško je reći. Stožer će o tome govoriti. Teško je govoriti i pozitivno i negativno. Brojke govore same za sebe. No, može se vidjeti pad hospitaliziranih i ljudi na respiratorima te pad novozaraženih, no, prije bi se moglo govoriti o usporavanju pada. Treba biti oprezan kod donošenja zaključaka', rekla je za N1 Televiziju Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a komentirajući aktualne korona mjere.

Dodala je kako će se o mjerama za blagdane tek odlučiti, a sve ovisi o daljnjoj situaciji.

Osvrčući se na širenje omikrona i potencijalni peti val, Bubaš je rekla kako su očekivanja da je omikron zarazniji i da se lakše širi. 

'Zasad imamo osam potvrđenih slučajeva. Budni smo i čekamo da vidimo što će se dogoditi. Omikron je došao u Hrvatsku, ali situacija je pod kontrolom. Zasad prevladava delta varijanta. Ako bude rasta, ne znači da će mu doprinijeti omikron. Prevladava delta', poručila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.