javno savjetovanje

Brže do građevinskih dozvola: Evo što sve donose izmjene zakona o gradnji

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.02.2019 07:57
  • Objavljeno 21.02.2019 u 07:12
Gradilište (2)

Gradilište (2)

Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Stilin

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo je u javno savjetovanje prijedloge izmjena zakona o gradnji te prostornom uređenju, kojima se planira skraćivanje procedura i vremena potrebnoga za ishođenje građevinskih, uporabnih i lokacijskih dozvola, što bi trebalo poboljšati položaj Hrvatske na ljestvici Doing Business

Kako se navodi u konačnim prijedlozima izmjena i dopuna dva zakona, nacionalni programi reformi za 2018. i 2019. godinu sadrže mjeru za unaprjeđenje pružanja elektroničkih usluga i pristupa informacijama za građene i poslove subjekte, te onu eDozvole, koja predviđa dogradnju informacijskog sustava prostornog uređenja za eKonferenciju.

Provedbom prve kani se olakšati pristup uslugama koje pruža javna uprava uspostavom jedinstvenih upravnih mjesta kao fizičkih i digitalnih portala, jer će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne informacije i usluge tijela javne uprave, a drugom se namjerava smanjiti administrativno opterećenje ulagača u nekretninski sektor, rasteretiti sudionike u graditeljskim poduhvatima i javnu upravu od neučinkovitih procedura, te povećati transparentnost postupaka u području prostornog uređenja i gradnje.

Donošenjem predloženih zakona će se pojednostaviti, ubrzati i olakšati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, te samo građenje, a u slučaju Zakona o prostornom uređenju ishođenje lokacijskih dozvola, što će, ocjenjuju u Ministarstvu, utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje građevina različite namjene i time na povećanje broja investicija i zaposlenih u građevinarstvu, te dovesti do jačanja konkurentnosti i rezultirati pozitivnim učinkom na položaj Hrvatske na Doing Business ljestvici Svjetske banke.

  • +6
  • +3

Vila kod Dubrovnika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: sothebysrealty.hr

Prijedlogom zakona definira se i da će javnopravno tijelo koje izdaje dozvole moći zatražiti suglasnost od drugih takvih tijela, a rok za njihovo očitovanje bit će ograničen na 15 dana.

Donošenje ovih zakona predlaže se po hitnom postupku, do 15. ožujka 2019. godine, kako se navodi, iz osobito opravdanih razloga, odnosno provedbe ciljeva utvrđenih nacionalnim programima reformi za 2018. i 2019. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!