ZAŠTO NISTE DALI OSTAVKE?

Bruxelles zbunili mandati 'u mirovanju'

Hrvatski europarlamentarci s Martinom Schulzom i Josipom Lekom u Strasbourgu

Hrvatski europarlamentarci s Martinom Schulzom i Josipom Lekom u Strasbourgu

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec

Pravilnici o radu Europskog parlamenta propisuju da europski zastupnici ne mogu istodobno biti i zastupnici u nacionalnom parlamentu, no za šestero Hrvata, koji su izabrani u EP a istovremeno imaju i mandat u Saboru, od klasične saborske ostavke puno je miliji i draži status mirovanja saborskog mandata, piše Večernji list.

Pravne i kadrovske službe EP-a u Strasbourgu i Bruxellesu tražile su od nekih hrvatskih europarlamentaraca da objasne što to znači da su stavili saborski mandat 'u mirovanje' jer takav status, kako neslužbeno doznaje Večernjak, nije dosad bio poznat unutar EP-a.

Nije još sasvim sigurno hoće li se službe EP-a zadovoljiti objašnjenjem ili će tražiti od šestero Hrvata da podnesu ostavke u Saboru. No, činjenica da su hrvatski europarlamentarci dobili svoju prvu europsku plaću za neke od njih je snažna indicija da će se službe u Strasbourgu i Bruxellesu zadovoljiti 'mirovanjem' u Saboru.

'Pretpostavljam da su prihvatili naše objašnjenje jer mi je šefica kadrovske službe EP-a odgovorila da joj je sada sve jasno. Ja sam joj, naime, napisao e-mail poruku u kojoj sam u desetak rečenica pokušao objasniti zakonsku podlogu zamrzavanja mandata u Saboru i posljedica', kaže europarlemantarac Hrvatskih laburista Nikola Vuljanić

Među 12 hrvatskih europarlamentaraca sedam je onih koji su dosad bili saborski zastupnici. Šestero ih je u srpnju stavilo saborski mandat u mirovanje: Biljana Borzan, Tonino Picula, Andrej Plenković, Davor Stier, Nikola Vuljanić i Ruža Tomašić. Jedino je Sandra Petrović-Jakovina dala stvarnu ostavku u Saboru, ali ona po hrvatskim propisima i nije mogla tražiti mirovanje mandata jer je u Sabor ušla kao zamjena, a zamjene ne mogu tražiti mirovanje mandata.

Hrvatski europarlamentarci sami priznaju da su se htjeli osigurati i umjesto ostavki odabrali mogućnost mirovanja jer im sadašnji mandat u EP-u traje manje od godinu dana, a nema ni teoretske šanse da baš svi koji su izabrani sada osvoje i još jedan europski mandat.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!