ZELENO SVJETLO IZ EUROPE

Bruxelles snažno podržao Jadranku Kosor

25.10.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Viviane Reding izrazila je u ponedjeljak u Bruxellesu punu potporu Hrvatskoj i premijerki Jadranki Kosor u borbi protiv korupcije, bez obzira o kome se radilo

Bilo mi je zadovoljstvo i čast sudjelovati na vrlo uspješnom radnom ručku sa snažnom ženom koja je potrebna kako bi donijela snažna rješenja u ovom trenutku u Hrvatskoj. Najvećim dijelom smo razgovarale o potrebi borbe protiv korupcije, što se može činiti samo s neovisnim pravosuđem, te neovisnim javnim tužiteljem koji se bori protiv korupcije, bez obzira o kojoj se političkoj stranci, obitelji ili osobi radi', kazala je u izjavi nakon susreta s hrvatskom premijerkom povjerenica Reding.

Dodala je da će premijerka Kosor, radeći na taj način, 'izgraditi snažnu Hrvatsku u kojoj prevladava poštenje, gdje je neovisnost pravosuđa normalna stvar, što je posebno dobro za poslovanje, a posebno je dobro za hrvatsku djecu, za njihovu budućnost', dodala je.

'Drago mi je što imate ovako snažnu ženu za premijerku da radi taj posao', naglasila je Reding. Premijerka Kosor je izrazila zadovoljstvo dobivenom potporom. 'Doista sam zadovoljna ovim razgovorom, dobila sam i osobnu potporu u svemu što radim, ali sam istaknula da to činimo prije svega zbog nas, zbog naše djece, jer doista želimo hrvatsku državu u kojoj će svatko raditi, zaposliti se, školovati zahvaljujući svojim sposobnostima, a ne količini novca kojim može platiti kako bi ostvario svoje ciljeve', rekla je Kosor.

Premijerka Kosor je izrazila uvjerenost da će Hrvatska do kraja ove godine ispuniti sva mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koje je najteže poglavlje u pristupnim pregovorima.

'Sigurna sam da ćemo do kraja godine obaviti sav taj veliki posao, a realno je očekivati i njegovo zatvaranje početkom sljedeće godine', rekla je Kosor.

Povjerenica Reding je rekla da Komisija u 'osjetljivom i golemom' poglavlju Pravosuđe i temeljna prava ne analizira 'samo riječi, nego i konkretne političke korake kako bi se pravosuđe u Hrvatskoj razvilo na način da bude neovisno, pošteno i brzo'.

'Vidjela sam golemi napredak u ovom području, naravno ostalo je još puno posla i složile smo se da trebamo ići zajedno u pravom smjeru jer bi to bilo odlično za Hrvatsku i odlično za Europu', rekla je.

Premijerka Kosor će se tijekom radnog posjeta Bruxellesu sastati i s belgijskim premijerom Yvesom Letermeom i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.