IZVJEŠĆE POZITIVNO, ALI...

Bruxelles Hrvatskoj: Trebate uložiti dodatne napore!

04.10.2012 u 12:36

Bionic
Reading

Hrvatska općenito ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora, a u nekim pitanjima treba uložiti pojačane napore kako bi do 1. srpnja sljedeće godine bila u potpunosti spremna za članstvo u EU, kaže se u nacrtu sveobuhvatnog izvješća o monitoringu, u koji je Hina imala uvid

'Komisija potvrđuje svoje ranije ocjene da Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije. Moraju se nastaviti napori na jačanju vladavine prava, poboljšanjem javne uprave i pravosudnog sustava te učinkovitom borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije. Što se tiče ekonomskih kriterija, Hrvatska ima funkcionirajuće tržišno gospodarstvo', kaže se u nacrtu izvješća o monitoringu koje bi Komisija trebala prihvatiti na sastanku u srijedu.

Riječ je o pretpristupnom monitoringu koji je uveden da bi se osiguralo to da zemlja uđe u EU potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica. U pristupnom ugovoru je definirano da će Komisija pratiti kako Hrvatska ispunjava obveze koje je preuzela tijekom pristupnih pregovora, u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u EU 1. srpnja 2013.

Pojedine zemlje članice povezuju pozitivne rezultate monitoringa s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u svojim nacionalnim parlamentima, a ovo izvješće ne daje nikakvog povoda nekoj državi članici EU-a da odugovlači s ratifikacijom pristupnog ugovora.

Komisija je svoje prvo izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja objavila 24. travnja ove godine, a ovo je prvo i zadnje sveobuhvatno izvješće koje pokriva sva poglavlja.

Za tri najteža i najvažnija poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost - Komisija će objaviti još jedno, zadnje izvješće u travnju sljedeće godine.

Sveobuhvatno izvješće pokriva razdoblje od zadnjeg izvješća o napretku Hrvatske iz listopada 2011. do rujna 2012. te sadrži ocjene o stupnju pripremljenosti za članstvo i ukazuje na područja na kojima su potrebni daljnji napori kako bi Hrvatska bila u potpunosti spremna do 1. srpnja 2013.

Komisija navodi da je Hrvatska nastavila s napretkom u usvajanju i provedbi zakonodavstva EU-a i da sada dovršava usklađivanje s pravnom stečevinom. U nekim područjima Hrvatska će trebati poduzeti 'daljnje napore', a u 'ograničenom broju područja' traže se 'pojačani napori'.

Daljnji napredak se traži u pripremama za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU-a, restrukturiranju brodogradnje, jačanju vladavine prava nastavkom provedbe hrvatskih obveza na poboljšanju javne uprave i pravosudnog sustava, učinkovitom sprečavanju i borbi protiv korupcije te u upravljanju vanjskim granicama.

Komisija je izdvojila i deset pitanja kojima Hrvatska mora posvetiti 'posebnu pozornost u sljedećih nekoliko mjeseci' iz područja koje pokrivaju tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

To su potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranja brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata i jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

I u tri najteža poglavlja Komisija navodi da Hrvatska nastavlja ispunjavati obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pristupnih pregovora i da do dana pristupanja uz dodatne napore može ispuniti preostale obveze.

Komisija navodi da će nastaviti pratiti kako Hrvatska provodi obveze preuzete u pristupnim pregovorima, posebice pitanja identificirana u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, te najavljuje da će 'ako okolnosti to opravdavaju, koristiti sve instrumente predviđene člankom 36. Ugovora o pristupanju'.

Taj članak predviđa mogućnost poduzimanja odgovarajućih mjera ako se tijekom monitoringa pronađu pitanja koja izazivaju zabrinutost, s tim da te mjere nigdje nisu definirane.

'Ako se tijekom procesa praćenja utvrdi da neka pitanja izazivaju zabrinutost, Vijeće, odlučujući kvalificiranom većinom na prijedlog Komisije, može poduzeti sve odgovarajuće mjere. Mjere se ne zadržavaju dulje nego li je to nužno potrebno, a Vijeće ih u svakom slučaju ukida, u skladu s istim postupkom, kada se dotična pitanja koja izazivaju zabrinutost uspješno riješe', stoji u članku 36. Ugovora o pristupanju.