Maraton lađa

Brojni političari sjatili se u Metković, Krstičević izaslanik i premijera i predsjednice

10.08.2019 u 18:02

Bionic
Reading

Maraton lađa, 22. po redu, počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 28 posada

Maraton lađa, 22. po redu, počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 28 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar.

Ploveći u posebnom brodu, natjecanje prati i ministar obrane Damir Krstičević posebni izaslanik premijera i predsjednice Republike Hrvatske, predsjednički kandidati Zoran Milanović i Dejan Kovač. Na posebnom su brodu i ministri Tomislav Ćorić, Vesna Bedeković, Mario Banožić, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Marija Vučković.

Na brodu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prije starta, izaslanik predsjednika Vlade i predsjednice Republike ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo da mu je drago da na ovogodišnjem maratonu lađa prvi puta sudjeluje i ekipa HRM-a. "Maraton lađa je natjecanje koje je postalo turistički brend Hrvatske", istaknuo je Krstičević. Po njegovim riječima, ovim maratonom čuva se tradicija i identitet hrvatskog čovjeka u dolini Neretne. "Ovaj maraton postao je nacionalni i kulturni spektakl", istaknuo je Krstičević i rekao da ovaj maraton promiče iste vrijednosti koje promiče i hrvatska vojska.

  • +23
Metković: 22. Maraton lađa Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan u svojim su govorima istaknuli kako ovaj maraton ističe snagu hrvatskog čovjeka doline Neretve i njeguje tradiciju u lađarstvu.

Pobjedniku Maratona lađa večeras će na svečanosti u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.