KUKURIKU POSRNUO NA PRVOM KORAKU

Brojni građani bez prava glasa na referendumu

21.12.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Ako se ne poprave nedorečenosti i manjkavosti zakonskog okvira za provedbu referenduma, GONG upozorava da će brojni hrvatski građani ostati uskraćeni za pravo glasa na referendumu

Naime, Zakon o referendumu ne predviđa glasanje raznih kategorija birača koji će se na dan referenduma zateći izvan mjesta svog prebivališta (npr. studenti, poslovni ljudi, osobe koje kraće borave u inozemstvu i slično), navodi GONG u priopćenju koje je potpisala Jelena Berković. Također, navode iz GONG-a dalje, ne predviđa prethodnu registraciju birača u inozemstvu, što je za neke birače koji borave u inozemstvu i uvjet ostvarivanja biračkog prava. S druge strane, Zakon o popisima birača, koji predviđa glasanje izvan mjesta prebivališta, nije izričito naznačio da se primjenjuje i za referendum, navodi se u priopćenju.

'S obzirom na najavu Predsjednika Ive Josipovića da će se ovakvi problemi 'rješavati u hodu', kako će to uistinu izgledati u praksi, već je pokazalo Ministarstvo uprave svojim zbunjujućim i pravno upitnim uputama i odgovorima prema kojima: građani u Hrvatskoj neće moći glasati izvan mjesta prebivališta jer to ne predviđa Zakon o referendumu, agrađani s prebivalištem u Hrvatskoj moći će glasati ako idu na put u inozemstvo ako se prethodno registriraju (iako ni to nije predviđeno Zakonom o referendumu)', upozoravaju iz GONG-a. No, objašnjavaju, građani s prebivalištem u inozemstvu (tzv. dijaspora), neće se prethodno registrirati. Nejasno je iz upute Ministarstva, smatraju u GONG-u, hoće li se u potpunosti preuzeti podaci o prethodnoj registraciji birača provedenoj za parlamentarne izbore i primijeniti za glasanje na referendumu. Naravno, ni takva procedura nije predviđena Zakonom o referendumu.

'Nejasan je i pravno nelogičan stav Ministarstva uprave da se u jednoj situaciji rješenja iz Zakona o popisima birača ne primjenjuju za referendum (jer ih Zakon o referendumu ne predviđa), a u drugoj situaciji se rješenja iz Zakona o popisima birača ipak primjenjuju (iako ih također Zakon o referendumu ne predviđa)', poručili su iz GONG-a.

Ovakva tumačenja propisa, nastavljaju dalje, diskriminiraju hrvatske građane i neopravdano im uskraćuju pravo glasa na referendumu. 'Odgovornost za takvu situaciju ne snose samo institucije koje daju takva mišljenja (Ministarstvo uprave), već i Hrvatski sabor koji treba hitno izmijeniti zakonski okvir za provedbu referenduma kako bi omogućio građanima ostvarivanje u Ustavu utemeljenog prava glasa', stoji u priopćenju GONG-a.