KAKO SE ZAŠTITITI?

Broj zaraženih virusom Zapadnog Nila narastao na 18

13.09.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Po podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i rezultatima pretraga obavljenih u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse i rikecije pri HZJZ-u, u Hrvatskoj je registrirano 18 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila

Kod jednog oboljelog infekcija je potvrđena u Referentnom laboratoriju za virus Zapadnog Nila u Italiji. Kod šest oboljelih radi se o vrlo vjerojatnoj infekciji tim virusom, na što upućuju virološki nalazi, dok kod njih 11 virološka obrada još nije dovršena, priopćeno je danas iz HZJZ-a.

Infekciju virusom Zapadnog Nila prenose komarci pa stoga HZJZ podsjeća da je, osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, važna osobna zaštita radi smanjenja rizika od infekcije.

Građanima se preporučuje primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela, nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore, te primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima.

Također se preporučuje uklanjanje mjesta gdje se mogu razmnožavati komarci na okućnici, balkonima i terasama ili redovito pražnjenje od nakupljene vode (spremnici s vodom, odbačene posude koje mogu sakupljati vodu, automobilske gume, plitice lončanica za cvijeće i dr.).

SIMPTOMI

Groznica Zapadnog Nila ne manifestira se u osam od 10 slučajeva, ali oni koji obole teško je prepoznaju jer simptomi sliče gripi i prehladi. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima, piše Klinika Mayo.

U jedan posto slučajeva virus izazva tešku neurološku infekciju koja može prouzročiti upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis. Ponekad se upala može proširiti i na kralježnicu pa oboljeli osjećaju iznenadnu slabost u rukama, nogama i teško dišu.

Simptomi teške infekcije su povišena tjelesna temperatura, nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, napadaji, bol i iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama.

Ako imate ozbiljne glavobolje, primijetite ukočenost vrata ili lošu koordinaciju i dezorijentiranost, svakako posjetite liječnika. Također, liječnici savjetuju ljudima koji su se zarazili virusom da svakih pet godina prekontroliraju rad bubrega jer se virus može pritajiti u tijelu, a kasnije izazvati komplikacije.