nagli skok

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji preko noći povećan s pet na 12

11.03.2020 u 10:26

Bionic
Reading

Od utorka navečer do srijede ujutro u Srbiji je potvrđeno sedam novih slučajeva koronavirusa (covid 19), što je ukupno 12 registriranih od petka, kada je utvrđen prvi slučaj

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su od posljednjeg izvješća u utorak u 18 sati do srijede u 8 sati testirani uzorci 13 osoba, od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus.

Dva pacijenta hospitalizirana su u Kliničkom centru u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Direktor Infektivne klinike dr. Goran Stevanović izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kako svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potječe od istog izvora, s obzirom da je jedan zaraženi bio na velikom skupu, a nije znao da je zaražen.

Jedan od novih sedam pacijenata ima „ozbiljnu kliničku sliku“, dok ostali zaraženi imaju lakšu do umjerenu kliničku sliku i nisu životno ugroženi, rekao je Stevanović za RTS.

Otkako je srbijanska vlada u utorak usvojila nove mjere o zabrani ulaska stranih državljana iz zaraženih područja – iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švicarske, s graničnog prijelaza Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom vraćeno je pedesetak osoba.

Državni vrh i predstavnici zdravstvenih institucija i tijela sastat će se tijekom dana i usuglasiti nove mjere protiv širenja zaraze koronavirusom.

Epidemiolog Predrag Kon poručio je u izjavi za RTS da se Srbiji „ne smije dogoditi Italija“, koja je zbog naglog širenja zaraze cijela proglašena „crvenom zonom“.