najviše na svijetu

Broj umrlih u epidemiji koronavirusa u SAD-u premašio 40 tisuća

19.04.2020 u 21:17

Bionic
Reading

Broj umrlih od koronavirusa u nedjelju se u SAD-u popeo na više od 40 tisuća, što je najviše u svijetu i gotovo dvostruko više nego u Italiji koja je druga najpogođenija zemlja, prenosi Reuters.

Nakon prvog prijavljenog smrtnog slučaja 29. veljače, Sjedinjene Države su u 39 dana, 6. travnja, dosegnule brojku od 10 tisuća mrtvih, i u pet narednih dana još 20 tisuća. U četiri dana broj smrtnih slučajeva popeo se s 30 na 40 tisuća, nakon što su pridodane netestirane smrti koje su vjerojatno nastupile od Covida-19, prijavljeno je u New Yorku.

SAD ima nesumnjivo najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom u svijetu, s više od 744 tisuće zaraženih. U subotu se pojavilo 29 tisuća novih slučajeva, što je najniži porast u tri dana.

Više od 22 milijuna Amerikanaca prijavilo se za naknadu za nezaposlene protekli mjesec, dok su zatvaranja poslovanja i škola kao i ozbiljne zabrane putovanja zadale udarac ekonomiji.

Guverneri saveznih država koje su najsnažnije pogođene koronavirusom u sukobu su s Donaldom Trumpom glede njegovih izjava da imaju dovoljno testova i da brzo trebaju otvoriti svoje ekonomije, dok su u planu novi prosvjedi zbog produžetka karantene.

Maryland, Virginia i Washington D.C. još uvijek se nose s povećanjem slučajeva zaraze. New Jersey je u nedjelju izvijestio da je broj njihovih slučajeva narastao za gotovo 3900, što je najviše u dva protekla tjedna. Boston i Chicago također su nova žarišta zaraze s nedavnim porastom zaraženih i smrtnih slučajeva.

Nekoliko država, uključujući Ohio, Teksas i Floridu, rekle su da im je namjera ponovno pokrenuti dijelove svoje ekonomije, možda od 1. svibnja ili čak i ranije, no i dalje su u stanju opreza.