ŽIVOT I SMRT U POJASU GAZE

Broj mrtvih dosegnuo 345, ranjenih 1.600

29.12.2008 u 20:56

Bionic
Reading

Broj poginulih u trodnevnim izraelskim zračnim napadima na Gazu dosegnuo je 345, objavili su liječnički izvori

Prema riječima šefa hitne službe u Gazi Muawia Hassaneina, ranjeno je više od 1.600 osoba, prenosi agencija dpa.Broj žrtava porastao je nakon što je najmanje sedam osoba poginulo, a više desetaka ranjeno u dva zračna napada na automobil i zgradu u sjevernom dijelu Gaze.

Pet Palestinaca također je poginulo u raketiranju automobila u Khan Younisu u kojem je, među ostalima, bio jedan od zapovjednika radikalne islamističke frakcije Džihad Abu Tir s devetogodišnjim sinom. Ostala tri poginula bili su militanti Džihada, prenosi dpa. Istovremeno, Reuters navodi da ranjeni Palestinci odlaze na liječenje u Egipat i da iz te susjedne zemlje stiže sve više medicinske opreme.

Deset kamiona prešlo je granični prijelaz Rafah s medicinskom pomoći iz Libije i Saudijske Arabije, kažu granični policajci. Devet ranjenih Palestinaca i još osam osoba u pratnji prešli su granicu tijekom noći, a očekuje ih se još tridesetak, navodi Reuters.

Rafah su trebali prijeći još u nedjelju, no Hamas i egipatski dužnosnici ponudili su proturječna objašjenja zašto se to nije dogodilo. Prekogranični odnosi su napeti jer je Egipat odbio palestinski zahtjev da prekine pomagati Izraelu u blokadi Gaze.