pa ti tuži poslije

Broj krađa u trgovinama u porastu, trgovci očajavaju

19.10.2019 u 18:11

Bionic
Reading

Broj krađa u trgovinama u Hrvatskoj je u porastu. Najčešeće kradu serijski kradljivci koji paze da vrijednost otuđenog ne prelazi tisuću kuna jer po zakonu se to tretira kao sitna krađa i policija ih ne goni po službenoj dužnosti. Trgovcima ostaje tek da kradljivce privatno tuže.

Dok zaposlenici u trgovini slažu robu, ne mogu pratiti kamo kupci stavljaju proizvode - u košaricu ili jaknu. Vruća roba su alkohol, suhomesnati proizvodi, sirevi, kozmetika i konzerve tunjevine. Kad trgovac i ulovi kradljivca, nemoćan je, jer isti može i sutra sve ponoviti, javlja HRT.

Prema podacima MUP-a, u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježeno je 1157 krađa uz progon po službenoj dužnosti. Krađama u vrijednosti ispod 1000 kuna ne zna se broj.

'Razlikujemo krađu i progon po službenoj dužnosti. Dakle to su sve one krađe u kojima počinitelj prisvaja stvar materijalne vrijednosti veće od 1000 kuna. I govorimo o tzv krađi male materijalne vrijednosti kada počinitelj prisvaja tuđu pokretnu stvar čija je vrijednost manja od 1000 kuna. Dakle za ta kaznena djela progon se pokreće privatnom tužbom', objasnio je Zvonimir Petrović, voditelj Službe općeg kriminaliteta PUZ-a.

Veliki trgovački lanci ističu da kod njih najčešće kradu profesionalci koji ukradenu robu preprodavaju dalje. Nerijetko je riječ o jednim te istim osobama.

Gubici od sitnih krađa čine 1 do 2% ukupnog prometa trgovine. Kradljivci su dobro informirani, vješto zaobilaze alarme i takozvane zujalice. Krađe su postale konstanta, od djece koja kradu iz zabave do onih koji se time bave profesionalno.