Brkovi - dodatna oprema koja je uvijek u modi!

Brkovi - dodatna oprema koja je uvijek u modi!

13.11.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Ima žena koje ne mogu smisliti brkove. Ni svoje, ni muškarčeve. Ne znam kakvi su vaši afiniteti, ali meni uopće nije mrsko kada mi frajer ima brk. Dapače, volim da me škakljuca dok se ljubimo.

I lagali bi kad bi rekli da su ikada izašli iz mode jer svako malo se pojavi, na žalost il’ na sreću (ovisi o kome je riječ) jedan Hitler, Staljin, Dostojevski, Che Guevara, Charles Chaplin, Nick Cave, Brad Pitt ili Super Mario koji ih dodatno popularizira.

Vjerujem da ste I sami primjetili dodatni hype koji se posljednjih par godina stvara oko ovog busenića poviše muške gornje usne, a za koji su zaslužni Australijanci koji su pokrenuli hvalevrijedan projekt pod nazivom Movember. Riječ je o akciji uzgajanja brkova u mjesecu studenom kod muškaraca kako bi se podigla svijest od raka prostate I drugih oblika te zloćudne bolesti. Poticanjem muškaraca diljem svijeta da se uključe, Movember ima za cilj povećanje rano otkrivanje raka, dijagnozu i učinkovite tretmane, te u konačnici smanjivanje broja smrtnih slučajeva.

Akcija je pokrenuta prije osam godina, navodno ima izvrsne rezultate, a pomogla je i da se, do nedavno dosadnjikavi studeni pretvori u mjesec partijanja pa se u povodu Movembra organiziraju brojni partiji, kako u svijetu tako i kod nas.

Napravila sam presijek, neću reći svih, ali jednog dobrog dijela brkova koji su obilježili svjetsku povijest, a personality njihovih vlasnika ne bi bio ni upola toliko jak da su kojim slučajem odlučili uklanjati suvišne dlačice poviše gornje usne.

Pa najbolje da ih podijelimo u nekoliko kategorija:

1. 'Natural' – brkovi koji se mogu oblikovati bez pomagala.


5. 'English' - uski, s početkom na sredini gornje usne, jako dugački i izvučeni na stranu, malo naviše uvijeni. Prostori sa strana su obično fino obrijani. Umjetna styling pomagala potrebna.


4. 'Dalí' - uski, dugi brk, savijen ili zakrivljen strmo premagore. Prostori sa strane moraju biti uredno obrijani. Umjetna stylingpomagala također potrebna. Ime je dobio po Salvador Daliju


5. 'Imperial' - brkovi rastu iz obje gornje usne, gusti i uvijeni prema gore.


6. 'Horeseshoe' – brkovi s okomitim nastavcima iz ugla usana prema dolje do vilice, nalik su na naopaku potkovu. Popularizirali su ga moderni kauboji, motoristi i metalci.


7. 'Toothbrush' – uski brkovi (cca 2.5 cm), najviše su ih popularizirali Charles Chaplin i Adolf Hitler


8. 'Freestyle' - svi brkovi koji ne odgovaraju zadanim stilovima.


Brkovi su oduvijek bili nezaobilazan dio osobnosti mnogih vladara, političara, revolucionara i ostalih karizmatičnih muškaraca. Možete li uopće zamisliti ova lica bez brkova?

Pisci i filozofi su ih također obožavali. Još od vremena Shakespeara, preko Nietzchea pa sve do Ernesta Hemingwaya koji je preko brkova došao do brade kao svog zaštitinog znaka.

Mnogi umjetnici i dizajneri su ih također s guštom uzgajali. Od stare garde primjerice Louis Vuitton, a od novije McQueen i Galliano. Nadrealist Dali je čak izdao knjigu o svojim brkovima.

A o glumcima da ne govorim. Neki su uz njihovu pomoć utjelovili kultne filmske persone kao što su Vito Corleone, Borat ili pak Torrente, a neki ih furaju i privatno.

Mnogi brkovi najdražih nam pjevača, osim groupiesa ljubili su i mikrofone.

Kultni likovi iz crtića također su nosili brkove. Asterix, Captain Cook i Ned Flanders samo su neki od njih. A i sam otac crtanog filma, Walt Disney njegovao je svoj brk.

Neki su pak svoje živote posvetili uzgoju brkova pa su po tome postali i globalno poznati.

Hrvati su također od davnina štovali brk. Radić, Jelačić, Tesla, Dvornik, Runjić, Pisak, Fulir i drugi, poznati su hrvatski brci. No, jedan je original. Mate Mišo Kovač

Dokaz da brk nije muzejski primjerak ili nešto demode je hrpa nekih novih klinaca koji ih nose i k tomu su jaaaako sexy. Od mlađih primjeraka kod nas tu su Miran Kurspahić, Mario Petreković i Luka Nižetić

U zapadnim kulturama žene oduvijek izbjegavaju rast dlaka na licu, iako ih mnoge imaju. U rijetkim slučajevima, žene prihvaćaju ovaj rast dlačica, često u obliku tankih brkova. Najbolji primjer tomu je samosvjesna meksička umjetnica i modna ikona Frida Kahlo koja je s ponosom nosila i slikala svoje brčiće. Druge se žene vole samo fotkati s njima ili ih pak tetovirati što je samo pokazatelj koliko je ovaj mali asesoar bitan dio ljudskog izgleda.

Cure drage, ako već ne želite pustiti svoje, dopustite svojim snažnijim polovicama da ih furaju. Ako ništa, barem tijekom Movembra.

Sutra vam donosim jedan brkati photosession

Stay tuned!

p.