PUT DO KATASTROFE U MEKSIČKOM ZALJEVU

British Petroleum je ignorirao upozorenja?!

26.05.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Tvrtka British Petroleum znala je da nešto nije u redu s cijevi kojom se buši podvodni izvor nekoliko sati prije potonuća platforme Deepwater Horizon i izlijevanja stotina milijuna litara nafte u Meksički zaljev

Da se događaju katastrofalne greške, bilo je jasno samo nekoliko sati prije same eksplozije, a tu informaciju su kongresnici iz istraživačke komisije Predstavničkog doma dobili od istražitelja BP-a. On tvrdi da je bušilica bila pod prevelikim pritiskom, a to je pokazatelj velike abnormalnosti, što je najvjerojatnije i uzrokovalo eksploziju.

U memorandumu koji su objavila dvojica američkih kongresnika, Henry Waxman i Bart Stupak, ne spominje se tko je donosio

odluke nakon otkrivanja problema. Transocean, tvrtka koja je za BP upravljala procesom bušenja, izjavila je da odgovornost leži na BP-u, koji se zasad suzdržao od komentara. No o svemu bi trebali biti više rječiti sutra, kad bi dužnosnici obje kompanije trebali nastaviti svjedočenje pred Kongresom.

U međuvremenu, BP ima novi plan koji su nazvali 'Top kill' – kane zacementirati bušotinu nafte da bi spriječili daljnje curenje u Meksički zaljev, a sami smatraju da imaju 60 do 70 posto šanse da uspiju u tom pokušaju. Ne uspiju li, stanje će postati još gore.