DEFORMIRANJE MISIJE NATO-A?

Britansko-francuski savjetnički tim odlazi u Libiju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2011 22:53
  • Objavljeno 19.04.2011 u 22:47
Bengazi Libija

Bengazi Libija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Najavljeno upućivanje zajedničkog britansko-francuskog tima vojnih savjetnika u Bengazi, glavno uporište libijskih pobunjenika, potez je koji će vjerojatno dovesti do optužbi za deformiranje misije NATO-a u Libiji, ocjenjuje u utorak britanski list Guardian u online izdanju

Britansko-francuska ekipa s 20-ak članova savjetovat će pobunjenike o prikupljanju informacija, logistici i komunikacijama. Kao naznaka ozbiljnosti poteza, tim će voditi zajednički stožer, doznaje Guardian.

Dužnosnici ističu da je tim sastavljen od savjetnika, a ne instruktora, te da oni neće biti uključeni u obuku ili naoružavanje pobunjenika, odnosno u planiranje vojnih operacija. Nema planova da tim ide u Misratu, dodali su dužnosnici.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da će savjetnički tim 'omogućiti Velikoj Britaniji nadogradnju na poslu koji je već obavljen sa savjetima i potpori Nacionalnom tranzicijskom vijeću (NTC), u tome kako bolje zaštititi civile'.

'Oni će savjetovati NTC o tome kako unaprijediti vojnu organizacijsku strukturu, komunikacije i logistiku, uključujući kako najbolje raspodijeliti pomoć i isporučiti humanitarnu medicinsku pomoć', rekao je Hague, dodajući da će britanski dio tima činiti 'iskusni vojni časnici'.

David Davies
, bivši član konzervativne vlade, zatražio je da parlament raspravi o promjeni misije u Libiji.

'Puno ljudi će to vidjeti kao deformiranje misije, neki od nas kao neizbježan ishod', rekao je on.

Utjecajni član Liberalno-demokratske stranke Sir Menzies Campbell, upozorio je na mogućnost da Britanija zaglibi u Libiji, slično kao i SAD u Vijetnamu.

'Slanje savjetnika uz ograničenu namjenu vjerojatno je u skladu s odredbama Rezolucije 1973, ali se ne smije gledati kao prvi stadij daljnjeg vojnog razmještanja. Vijetnam je počeo s time da je američki predsjednik poslao vojne savjetnike. Moramo nastaviti s oprezom', rekao je Davies.

General Lord Dannat, bivši glavni zapovjednik britanske vojske, kazao je kako je slanje savjetnika u Bengazi 'potpuno logičan daljnji korak da se ostvare legitimni ciljevi', te da, unatoč kritikama, Britanija treba široko tumačiti mandat UN-a kako bi se izbjegao kolaps misije.

U međuvremenu, britanski, francuski i danski zrakoplovi NATO-a proširili su ciljeve u Libiji i na satelitske komunikacijske sustave, te na telefonske centrale, rekli su dužnosnici. Udari koji su izvedeni u protekla dva dana, predstavljaju jasan 'pomak' u politici odabira ciljeva, dodali su.

Britanska podmornica HMS Trijumf, koja se vratila na Mediteran nakon opskrbe s raketama Tomahawk, u protekla je dva dana ispalila nekoliko krstarećih raketa na libijske komunikacijske ciljeve, navodi Guardian.

Oana Lungescu, glavna glasnogovornica NATO-a, rekla je na brifingu u Bruxellesu da je koalicija izvela više od 2,800 letova, 1,000 na tjedan, od kojih su tijekom polovice letova izvedeni napadi. NATO je 5. travnja od SAD-a preuzeo vođenje operacije nametanja UN-ove zone zabrane leta u Libiji.

Brigadni general Mark van Uhm, NATO-ov zapovjednik savezničkih operacija, opisao je situaciju na terenu u Libiji kao 'fluidnu sa stalnim mjenama'. Uništeni su bunkeri za streljivo, radari, raketni lanseri, tenkovi i komunikacijska struktura, "ali ništa ne naznačuje" da Moamer Gadafi ima namjeru raspustiti svoje snage.

General je rekao da je NATO u noći na utorak pogodio mobilne raketne lansere i oklopna vozila u blizini grada Misrate, dodajući kako se sa zračnim snagama ne mogu zaustaviti borbe u samom gradu. Pobunjenici su upozorili da bi opkoljena Misrata mogla pasti u ruke Gadafijevih snaga u idućih nekoliko dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi