kršenje sankcija

Britanski tinejdžer kradomice snimio Kimov vlak s tajnim teretom

25.01.2018 u 19:31

Bionic
Reading

Osamnaestogodišnji Britanac Sam Chamberlain uspio je prilikom turističkog posjeta Sjevernoj Koreji snimiti vlak sa zamaskiranim teretom kako ga se ne bi moglo putem satelita ili dronom snimiti iz zraka, što su stručnjaci prokomentirali pokušajem zaobilaženja sankcija koje je nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda

Kako pišu britanski mediji, Chamberlain je kao student prestižnog Etona odlučio pauzirati jednu godinu na koledžu te posjetiti Sjevernu Koreju. Dok je pak čekao vlak kako bi otputovao u susjednu Kinu mladić je zamijetio teretni vlak čiji je teret nemušto skriven slamom.

Stoga je dograbio fotoaparat i snimio teret koji su čuvali sjevernokorejski vojnici, riskirajući pritom uhićenje, kaznu dugotrajnog teškog rada ili strijeljanje. Iako su mu na granici temeljito provjeravali fotoaparat, sjevernokorejski graničari nisu zamijetili fotografiju teretnog vlaka.

'Činilo se kako su slamom željeli prikriti teret. Svi znaju kakav je režim u Sjevernoj Koreji te na koji način tretiraju neprijatelje, pa mi se čini kako ću se još dugo osvrtati oko ramena', izjavio je Chamberlain nakon povratka u Veliku Britaniju.

Stručnjakinja za Sjevernu Koreju sa Sveučilišta Warwick Catherine Jones ističe kako je slama postavljena na teret kako bi on ostao skriven od očiju javnosti te kako bi sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pokušao zaobići sankcije koje je nametnulo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon testiranja interkontinentalnih balističkih projektila krajem prošle godine.

Pored ostalih restrikcija, sankcije se odnose na uvoz nafte i naftnih derivata, no tih se ograničenja ne pridržava Kina, već optužena za njihovo kršenje.

Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Nije jasno pokazuju li fotografije kršenje sankcija, kao što nije ni jasno što se nalazi u vlaku. Ne mora to značiti da je u njemu roba koja je pod sankcijama, ali je očigledno roba za koju sjevernokorejski režim ne želi da je građani vide', istaknula je Jones.

Pritom je podsjetila kako je Kina i ranije kršila međunarodne sankcije uvedene Sjevernoj Koreji. Naime, nedavni satelitski snimci pokazali su kako kineski naftni tanker ilegalno prevozi naftu u Sjevernu Koreju.