NAPETOST RASTE

Britanski ratni brod stiže na Gibraltar!

12.08.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Ratni brod britanske kraljevske mornarice napustio je vojnu bazu u Portsmouthu i u idućih tjedan dana uplovit će u vode kod Gibraltara, u trenutku kad su pojačane napetosti sa Španjolskom oko suvereniteta nad tim prekomorskim britanskim teritorijem, objavio je u ponedjeljak BBC

Britanska javna televizija objavila je na svojim internetskim stranicama da će brod HMS Westminster stići u vode oko Gibraltara u sklopu redovitog godišnjeg posjeta.

Do toga dolazi u vrijeme kada su pojačane kontrole vozila na granici sa Španjolskom izazvale gužve za turiste i lokalne stanovnike.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je uplovljavanje broda "dugo planirano" i u sklopu "šireg plana rutinskih posjeta".

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova suglasno je da se radi o redovitom posjetu, dodajući kako je britanska vlada zatražila dopuštenje za zaustavljanje broda u vojnoj bazi Rota koja se nalazi u blizini Gibraltarskih vrata na jugu Španjolske.

Španjolski list El Pais je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio u nedjelju da bi Španjolska pred Ujedinjene narode mogla iznijeti spor s Velikom Britanijom oko Gibraltara.

Višestoljetna prepucavanja oko Gibraltara, britanskog prekomorskog teritorija na koji Španjolska polaže pravo, zahuktala su se ovoga mjeseca pošto se Madrid požalio da će umjetni koraljni greben koji grade vlasti Gibraltara onemogućiti prolazak španjolskih ribarskih brodova.

Uz Vijeće sigurnosti UN-a, Španjolska bi se također mogla obratiti Općoj skupštini ili Međunarodnom sudu pravde, kažu izvori.