obnova gospodarstva

Britanski ministar: Škotski referendum o neovisnosti ugrozio bi oporavak od covida

03.05.2021 u 12:31

Bionic
Reading

Referendum o škotskoj neovisnosti ugrozio bi britanski gospodarski oporavak od pandemije covida-19, rekao je britanski ministar financija Rishi Sunak u ponedjeljak, vodeći kampanju uoči parlamentarnih izbora u Škotskoj

Škotska će glasati u četvrtak za svoj decentralizirani parlament, te se očekuje da će pobjeda Škotske nacionalne stranke (SNP) stvoriti veći pritisak za glasanje o neovisnosti koje je dosad odbijala britanska vlada.

U sklopu posjeta u ime Konzervativne stranke, koja dominira u britanskoj vladi no ima manji politički utjecaj od SNP-a, Sunak je naglasio potrebu da se završi rješavanje covida-19 i počne obnavljati gospodarstvo.

"Postoji jasan rizik za taj zajednički cilj, a to je nesigurnost drugoga referenduma", stoji u izjavi koju je podijelila Škotska konzervativna stranka.

"Nepotrebno bi podijelio našu zemlju u najgore moguće vrijeme", dodaje se u izjavi.

Očekuje se da će SNP pobijediti na izborima, a ako osvoji natpolovičnu većinu, pojačat će napore da održi još jedan referendum o neovisnosti.

Škotska je 2014. glasala za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

SNP naglašava da svako novo glasanje treba pričekati nakon što pandemija bude gotova, a škotski parlament mora odlučiti o terminu.

Govoreći u ponedjeljak, čelnica SNP-a Nicola Sturgeon rekla je za televizijsku mrežu ITV: "Moramo strpljivo raditi na tome i postići potporu većine za neovisnost", navodi se.

Škotski parlament samostalno odlučuje o nekim političkim područjima, no poštuje politiku koju su postavili britanska vlada i drugi.

Prema zakonu, da bi se legalno održao referendum, Škotska treba dopuštenje britanskog parlamenta, ali SNP bi svejedno mogao odlučiti da ga održi te prisiliti britansku vladu da ga sudski ospori.