treba mu novi izazov

Jose Mourinho neće se dugo odmarati; tri europska velikana krenula su u utrku za Portugalcem, ali on je već odlučio gdje će...

29.04.2021 u 06:29

Bionic
Reading

Prošlo je tek desetak dana otkako je Jose Mourinho (58) dobio otkaz u Tottenhamu, a nagađanja gdje će karizmatični Portugalac nastaviti trenersku karijeru ne prestaju. Engleski mediji tvrde kako je Specijalni već drugo jutro na stolu imao nekoliko fantastičnih ponuda, a u najužoj su konkurenciji ostale tri momčadi

Nije Jose Mourinho (58) imao ni dana mira nakon što je dobio otkaz na mjestu trenera londonskog Tottenhama. Čini se kako su neke momčadi jedva čekale da Specijalni 'izvisi' kako bi mogle krenuti u lov na karizmatičnog Portugalca.

Engleski mediji tvrde kako je Mourinho odmah dobio najmanje desetak ponuda, no tri su ga zaintrigirale. Prva je bila ona koja je stigla iz Španjolske, iz redova Valencije. 'Šišmiši' se već desetak sezona pokušavaju vratiti u sam vrh Primere, no iz godine u godinu su doživljavali bolna razočarenja.

Navijači su godinama u ratu s vlasnikom 'šišmiša', no Peter Lim se na kraju pokazao kao vizionar i spasitelj kluba. Naime, on ga je 2014. godine kupio u trenutku kad je Valencija dugovala gotovo 300 milijuna eura, od čega je čak 50 milijuna eura bio dug za plaće igračima. U šest teških godina 'šišmiši' su se financijski oporavili prvenstveno prodajom igrača - zbog toga su navijači 'razapinjali' Lima - i sada su spremni na povratak. Klub je financijski stabilan, budžet za sljedeće tri sezone je osiguran bez obzira na koronakrizu, a Lim je nedavno najavio i izgradnju novog stadiona!

Dakle, 'šišmiši' novca imaju, započinju izgradnju nove momčadi, a Mourinhu su navodno ponudili četverogodišnji ugovor i apsolutnu slobodu u dovođenju igrača. Pitanje je samo je li Valencija dovoljno 'velik' klub za Specijalnog? Jer pored Reala, Barce, Atletica i Seville ovakva Valencija nema što tražiti u sljedećih par sezona. I Mourinho to jako dobro zna pa se 'okrenuo' potencijalno puno zanimljivijim ponudama.

Prva je ona škotskog velikana Glasgow Celtica koji je ove godine - nakon punih devet sezona - ostao bez titule. Koju mu je uzeo najveći protivnik, gradski rival Rangers. No, škotska liga za Mourinha apsolutno ne predstavlja izazov i jedina nada za Celtic je najava kako bi se dva najveća škotska kluba već od sezone 2023./2024. pridružila engleskom Premiershipu!

Celtic financijski dobro stoji, ali definitivno ne spada u nogometne 'teškaše' i Mourinho ne bi mogao trošiti kao pijani milijunaš. Pa ipak, jednom je Mourinho kazao kako bi mu bio izazov raditi s manje novca i više entuzijazma, kao što je to činio na početku karijere. Pa evo mu sad prilike...

Na kraju, barem tako tvrde engleski mediji, Jose Mourinho ipak neće ni u Španjolsku, ali ni u Škotsku. Navodno je Specijalni odlučio vratiti se u - Italiju! I to u - Rim!

Mourinho osjeća da bi u Serie A mogao dati najviše, a uz sve to treba reći kako je ponuda Rome u ovom trenutku najkonkretnija i najizdašnija. A novac je taj koji (još uvijek!) privlači Josea Mourinha! Priče o nogometnom entuzijazmu padaju u zaborav taj tren kad netko pred njega iznese stotine milijuna eura.

A baš je to navodno učinio novi vlasnik 'vučice', američki poslovnjak Dan Friedkin. On je u krajem kolovoza 2020. godine kupio Romu za oko 600 milijuna eura i tada je već bilo kasno za neke velike promjene. Koje će se dogoditi ovog ljeta. Da, Friedkin je - kao i Valencijin vlasnik Peter Lim - najavio izgradnju novog stadiona te stvaranje momčadi koja će se biti spremna boriti za naslov prvaka.

  • +6
Ajax - Roma, četvrtfinale Europske lige, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: MAURICE VAN STEEN

Aktualnom treneru Rome Paolu Fonseci na kraju sezone ističe ugovor, a s obzirom na katastrofalno loše rezultate sigurno je da mu neće ponuditi novi. Engleski mediji tvrde da je Friedkin u ime Rome kontaktirao Mourinha čak i prije nego što su to učinili čelni ljudi Valencije, a da je uz to bio i financijski konkretniji.

Dakle, plan je da već ovog ljeta Roma u pojačanja uloži 250 do 300 milijuna eura, a 'zvučna' imena će najbolje privući jako trenersko ime. U ovom trenutku boljeg za taj posao od Josea Mourinha - nema! Barem tako misli Friedkin. Zato je Mourinhu predočio cijeli poslovni plan uz napomenu da je Specijalnom ponudio ulogu trenera i sportskog direktora iako se nagađalo kako bi tu funkciju - barem deklarativno - trebao obavljati legendarni Francesco Totti. Za njega će Friedkin vrlo lako, ako Jose Mourinho prihvati posao u Romi, pronaći neku drugu poziciju u klubu jer se pod svaku cijenu želi svidjeti navijačima.

Izvori bliski Mourinhu neslužbeno za engleske i talijanske medije tvrde kako je Joseu laska poziv iz Rima, a uz sve to ima osjećaj kako je u Serie A 'ostao dužan' nakon što je naprasno 2010. godine napustio Inter i otišao u madridski Real. Jasno je kako su njegovi 'osjećaji' prema Romi dodatno potaknuti i sjajnom financijskom ponudom, koja s ambicioznim planovima i stotinama milijuna eura koji mu stoje na raspolaganju za slaganje momčadi, čini savršenu kombinaciju! 

Zato nikoga ne treba čuditi ako u sljedećim tjednima, a možda i ranije, iz Rome i službeno objave kako je Jose Mourinho novi trener 'vučice' za sljedeće četiri sezone. Jer bolju ponudu od ove teško da može dobiti u ovom trenutku. Jasno je to i Specijalnom...