ŠTO NAS ČEKA?

Britanski izlazak iz EU-a pretvorio se u potpuni kaos. Ovo je devet ključnih pitanja i odgovora

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 14.03.2019 14:08
  • Objavljeno 14.03.2019 u 13:35
Ilustracija / prosvjed protiv ostanka u EU

Ilustracija / prosvjed protiv ostanka u EU

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Europske unije (EU) pretvorio se u potpuni kaos jer britanski zastupnici nemaju ideje kako ga provesti. Parlament i vlada potonuli su u anarhiju, lojalnost gotovo da uopće ne postoji, posebno na konzervativnoj strani, gdje je sada svaki čovjek za sebe, a snaga premijerke Therese May ravna je nuli. Nakon što je odbijen sporazum o izlasku iz EU-a koji je dogovorila, na glasovanje pred zastupnike stavljene su neke druge opcije - izlazak bez sporazuma i odgoda Brexita - ali nijedna nema dovoljnu podršku

Brexit bez dogovora, slažu se mnogi stručnjaci, bila bi potpuna katastrofa i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za Europsku uniju, a negativne gospodarske posljedice osjetile bi se i u ostatku svijeta. S druge strane, odgoda ništa ne rješava, već ostavlja problem za kasnije rješavanje.

O čemu se glasovalo u utorak?

U utorak je drugi put britanska premijerka Theresa May pokušala kroz parlament progurati sporazum o izlasku iz Europske unije koji je dogovorila s Bruxellesom. U prepravljeni sporazum bila su ugrađena dodatna jamstva za problem granice s Irskom, tzv. backstop. Glatko je odbijena, a za većinu joj je nedostajalo 149 glasova.

O čemu se glasovalo u srijedu?

Theresa May obećala je da će, u slučaju da u utorak izgubi glasovanje o sporazumu koji je dogovorila s Bruxellesom (što su svi očekivali), pred parlament staviti druge opcije, za koje se zalažu pojedine skupine. Tako se u utorak glasovalo o prijedlogu da Ujedinjeno Kraljevstvo ne smije izići iz Europske unije bez dogovora. Prijedlog je prošao s većinom od 43 glasa, odnosno odbačena je mogućnost da se iziđe iz EU-a bez dogovora.

Kakve su još uvijek šanse za izlazak bez sporazuma?

Glasovanje od srijede nije u potpunosti otklonilo mogućnost da se dogodi tzv. neuređeni Brexit, donosno izlazak iz EU-a bez dogovora, jer ono nije imalo zakonsku snagu. Ako se ne donese novi zakon ili izglasa odgoda, tj. povlačenja članka 50. Ugovora o Europskoj uniji, kojim je reguliran izlazak zemalja članica, Britanija će automatizmom prestati biti članica Europske unije 29. ožujka u 23 sata.

O čemu se glasuje u četvrtak?

U četvrtak (danas) glasuje se o mogućoj odgodi Brexita, odnosno privremenom povlačenju članka 50. Glasovat će se i o četiri amandmana koja je posebno izdvojio predsjednik parlamenta John Bercow. Jedan od amandmana je i prijedlog da se raspiše novi referendum na kojemu bi jedna od opcija bila i poništenje Brexita, ali i amandman čije bi usvajanje onemogućilo da se treći put na dnevni red stavi sporazum o izlasku iz EU-a koji je s Bruxellesom dogovorila May.

  • +4
  • +1

Theresa May

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Koje su šanse za odgodu Brexita?

Postoji velika vjerojatnost da će kratkotrajna odgoda Brexita biti izglasana. Odnosno, britanski parlament povukao bi aktivaciju članka 50. Ugovora o Europskoj uniji koji regulira izlazak zemalja članica. Protiv odgode je May (čije mišljenje nitko više ne sluša) jer smatra da se time samo odgađa problem, a protiv toga su se izjasnile i neke zemlje Europske unije, poput Francuske, koja smatra da odgoda nema smisla ako za nju nema nekog konkretnog razloga. Što će se riješiti za mjesec ili dva, a nije se moglo riješiti u dvije godine, ključno je pitanje. Problem s odgodom je i taj što se novi izbori za Europski parlament održavaju od 23. do 26. svibnja te bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo izići iz EU-a do toga datuma ili će morati na izbore kao i sve ostale članice.

Kakva bi bila ta odgoda?

Jedina odgoda koja bi imala smisla bila bi dugotrajna odgoda. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da će se unutar EU-a založiti za to da se odobri dugotrajna odgoda ako Britanija mora uzeti dodatno vrijeme da razmisli o novoj strategiji za Brexit i izgradi konsenzus oko toga. Britanski ministar financija Philip Hammond također je istaknuo da bi Bruxelles prihvatio kratkotrajnu odgodu samo u slučaju da se postigne dogovor za koji bi bilo vrlo vjerojatno da će biti prihvaćen. 'To je poanta o kojoj bi oni moji kolege koji su glasovali protiv sporazuma morali dobro razmisliti i odlučiti kako će se ponašati dalje', poručio je Hammond.

Postoji li šansa da se i treći put glasuje o sporazumu koji je dogovorila May?

Zapravo postoji. Stižu signali i iz stranke sjevernoirskih unionista, koalicijskih partnera vlade, i od pobunjenih konzervativaca, pobornika tvrdog Brexita, okupljenih oko Europske istraživačke skupine (ERG), da bi se možda mogli predomisliti, uz još neka osiguranja vezana uz irski backstop. Oni žele dodatna jamstva državnog odvjetnika Geoffreyja Coxa da će se Britanija moći jednostrano pozvati na članak 62. Bečke konvencije i jednostrano napustiti dogovor oko backstopa u slučaju da se promijene okolnosti. Na taj način bi se odagnao njihov strah da će zemlja vječno ostati zarobljena u carinskoj uniji EU-a. U slučaju dogovora oko sporazuma Bruxelles bi dopustio kratkotrajnu odgodu izlaska, ako bi to bilo potrebno.

Koje su šanse za novi referendum o Brexitu?

Ta ideja nema velik broj pobornika, no kada se u obzir uzme kaos u koji je zapao Brexit, sve su opcije na stolu. Iza ideje o drugom referendumu tek je nedavno nevoljko i pod pritiskom stao oporbeni vođa Jeremy Corbyn, a osnovni razlog za oklijevanje je to što je smatrao da bi se tako izdala volja birača. Na referendumu je odlučeno da Ujedinjeno Kraljevstvo treba izići iz Europske unije i odluku treba provesti. Tek kad zemlja iziđe moglo bi se raspravljati i zalagati za ideju povratka. Samo, problem je što ne znaju kako izići.

Što bi odgoda Brexita mogla značiti za Hrvatsku?

Brexit ne utječe u velikoj mjeri na Hrvatsku, posebno ako ga ne bude - ostali bismo tek bez jednog obećanog mjesta u Europskom parlamentu. U slučaju da Britanija iziđe iz EU-a, broj hrvatskih europarlamentaraca treba se povećati na 12, a ako do izlaska ne dođe, ostat ćemo na 11 mjesta u Europskom parlamentu.

  • +4
  • +1

Prosvjed protiv Brexita

Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!