utrka s vremenom

Britanski istražitelji u Salisburyju traže uzrok trovanja novog para

06.07.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Četiri mjeseca nakon trovanja bivšeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri, istražitelji u Salisburyju vode utrku s vremenom kako bi pronašli uzrok trovanja još jednog para nervnim otrovom novičokom, u slučaju koji je izazvao nove napetosti između Londona i Rusije

Muškarac u dobi od 45 godina i žena u dobi od 44, smješteni u bolnici u kritičnom stanju, izloženi su otrovu "nakon što su dirali kontaminirani predmet", objavila je londonska policija, koja još ne zna je li riječ o istom izvoru trovanja kao i u slučaju Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka.

"To bi mogla biti šprica, mali kirurški paketić (...) koji je lako mogao proći nezamijećeno", rekao je stručnjak za kemijsko oružje Hamish de Bretton-Gordon.

Po jednom znanstveniku koji radi za britansku vladu, "novičok je toliko otrovan da može proći kroz kožu i ne treba biti progutan (da bi djelovao)".

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istražitelji provode "sustavnu i pozornu pretragu nekoliko mjesta" kako bi pronašli taj predmet, kazala je policija. Šest mjesta na kojima je taj par bio potkraj prošlog tjedna zatvoreno je za javnost. U četvrtak je evakuirano sklonište za beskućnike u kojem boravi otrovana žena, Dawn Sturgess. Građanima je savjetovano da ne diraju nepoznate predmete.

Rizik za javnost je "malen", tvrdi Engleska agencija za javno zdravlje.

Slučaj je ponovno izazvao napetosti u odnosima između Londona i Moskve.

Konzervativni zastupnik Tom Tugendhat, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta, ocijenio je za BBC da je korištenje neurotoksičnog agensa u civilnom području "ratni zločin".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kritizirala je u četvrtak "prljave političke igre koje su započele neke snage u Londonu", pozivajući britansku vladu da se ispriča.

Rusko veleposlanstvo u Londonu ocijenilo je da je britansko stajalište "zabrinjavajuće" i podsjetilo da je Rusija predložila zajedničku istragu događaja u Salisburyju na samom početku te da ta ponuda još vrijedi. "Umjesto da surađuje, London radije stvara zbrku i straši vlastite građane", ocijenilo je veleposlanstvo na Twitteru.