dominantna pozicija

Britanski guverner: Svijet se mora prestati oslanjati na dolar

26.08.2019 u 16:45

Bionic
Reading

Guverner britanske središnje banke Bank of England (BoE) Mark Carney oštro je kritizirao "destabilizirajuću" ulogu američkog dolara u svjetskom gospodarstvu, poručivši kako bi središnje banke možda trebale kreirati zajedničku zamjensku rezervnu valutu

Dominantna pozicija dolara u globalnom financijskom sustavu povećala je rizike zamke likvidnosti u okolnostima ultraniskih kamatnih stopa i slaboga rasta, poručio je Carney središnjim bankarima iz zemalja diljem svijeta na godišnjem sastanku u američkom gradu Jackson Holeu u saveznoj državi Wyomi0ng.

“Odnosi u svjetskom gospodarstvu mijenjaju se a američki dolar i dalje je jednako važan kao i u vrijeme raspada sustava iz Bretton Woodsa,” rekao je Carney, aludirajući na početak 1970-ih godina kada je okončano razdoblje u kojem je dolar bio vezan za zlato.

Gospodarstva u nastajanju povećala su svoj udio u globalnoj aktivnosti na 60 posto, sa 45 posto koliko je iznosio prije zadnje svjetske financijske krize prije 10-ak godina, istaknuo je Carney.

Dolar se, pak, i dalje koristi u najmanje 50 posto transakcija u međunarodnoj trgovini, što je pet puta više od udjela Sjedinjenih Država u svjetskom robnom izvozu. To potiče potražnju za američkom imovinom i izlaže mnoge zemlje štetnim posljedicama osilacija u američkom gospodarstvu.

Problemi u financijskom sustavu potiču pak uvođenje protekcionističkih i populističkih mjera, napominje guverner BoE-a.

Upozorava ujedno da su se u prošlosti vrlo niske kamatne stope vremenski poklapale s ratovima, financijskim krizama i naglim promjenama u bankarskom sustavu.

U prvom koraku u smjeru reorganizacije svjetskog financijskog sustava zemlje bi mogle utrostručiti sredstva Međunarodnog monetarnog fonda na 3.000 milijarde dolara, predlaže Carney, što bi bila bolja alternativa zaštiti putem gomilanja ogromnih dugova donominiranih u dolarima.

“Takvi koordinirani potezi mogu poboljšati funkcioniranje postojećeg sustava ali je u konačnici uvjet za ostvarivanje punog potencijala multipolarnog globalnog gospodarstva novi međunarodni monetarni i financijski sustav", poručio je Carney.

Najbolje bi rješenje po njemu bio diversificirani multipolarni financijski sustav, kakav bi mogla omogućiti tehnologija.

U tom kontekstu Carney spominje i mogućnost uspostave mreže digitalnih valuta koje bi izdavale središnje banke.

Takav bi sustav mogao smanjiti dominantni utjecaj američkog dolara u globalnoj trgovini, zaključuje čelnik britanske središnje banke.