USPON NOVE DESNICE

Britanska vlada dogodine pada?

27.05.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Drma se fotelja predsjednika britanske vlade Davida Camerona. Guardian danas piše da bi mu neuspjeh na izborima za Europski parlament iduće godine mogao značiti kraj karijere na čelu Velike Britanije

Informaciju je u javnost pustio njegov utjecajni kolega iz konzervativne stranke David Ruffley - inače zadužen za nadgledanje partijske discipline.

Velika Britanija teško je pogođena gospodarskom krizom; dvostranački sustav laburista i konzervativaca praktički se raspao, pa se čuju glasovi da bi dogodine na izborima za Europski parlament mogao slaviti UKIP (UK Independence Party), stranka desničarskih euroskeptika koja preuzima tradicionalne pristaše konzervativaca. Jedan od glavnih sponzora konzervativaca, lord Kalms, zaprijetio je prelaskom u redove UKIP-a koji u svom anti-EU pohodu najavljuje 'potres' na sceni otočke politike. Veliko je pitanje hoće li Velika Britanija za nekoliko godina uopće biti članica Europske unije.

David Cameron želi da se 2017. godine održi referendum o ostanku ili istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a. No konkurentske stranke traže da se referendum održi odmah. Ipak, glas naroda neće biti odlučujući: o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz kontinentalne asocijacije na kraju će se odlučivati u parlamentu.

Prema anketi ComRes iz siječnja, oporbena Laburistička stranka najpopularnija je sa 35 posto podrške ispitanika, dok je UKIP sa 23 posto prestigao Konzervativnu stranku aktualnog premijera Camerona koja je prema tom istraživanju bila na 22 posto.