CVJETA ROPSTVO

Britanija uvodi doživotni zatvor za trgovinu ljudima

18.10.2013 u 17:49

Bionic
Reading

Velika Britanija planira uvesti maksimalnu kaznu doživotnog zatvora za najteže slučajeve trgovine ljudima i modernog ropstva, prenosi BBC

Velika Britanija zabilježila je prošle godine 25 posto više slučajeva te vrste kaznenih djela. Jako se povećala trgovina ljudima iz Albanije, Poljske i Litve.

Vlada stoga planira poboljšati zakon o modernom ropstvu i olakšati kazneni progon u tim slučajevima.

Žrtve trgovine ljudima često se koristi kao bijelo roblje, građevinske radnike ili prosjake. Rade i kao kućni robovi ili na farmama kanabisa.

U Veliku Britaniju često ih se namami obećanjima o slobodi putovanja, poslu i smještaju, ponekad članovi njihovih vlastitih obitelji, ili pak dolaze kako bi odradili dugove.

Britanske vlasti prošle su godine otkrile 1186 žrtava trgovine ljudima, prema 946 2011. Najvećim dijelom bili su iz Nigerije, Vijetnama, Albanije, Rumunjske i Kine.

Zabilježeno je 300 posto više žrtava iz Albanije, 171 posto iz Litve i 148 posto iz Poljske od 2011., dok se broj žrtava iz Rumunjske i Kine smanjio.

U modernom ropstvu u svijetu živi gotovo 30 milijuna ljudi, po Globalnom indeksu ropstva.

Najgora je situacija u Mauritaniji, na Haitiju i u Pakistanu. Među prvih deset su i Indija, Nepal, Moldavija, Benin, Obala Bjelokosti, Gambija i Gabon.

Hrvatska dijeli 61. mjesto s Poljskom i Slovačkom i u njoj u tim uvjetima živi između 15 i 16 tisuća ljudi.

Moderno ropstvo definira se kao trgovina ljudima, prisilni rad i praksa kao što je dužničko ropstvo, prisilni brak te prodaja ili iskorištavanje djece.