fokus na dozvolama

Britanija istražuje gdje je završilo streljivo koje je BiH prodala Saudijskoj Arabiji

08.06.2018 u 14:35

Bionic
Reading

Odbor za kontrolu naoružanja parlamenta Velike Britanije otvorio je istragu čiji je cilj utvrditi pod kojim okolnostima je Saudijskoj Arabiji isporučeno 30 milijuna komada metaka proizvedenih u tvornicama u Bosni i Hercegovini, prenijela je u petak Balkanska istraživačka mreža (BIRN) sa sjedištem u Sarajevu

Ovaj portal specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u slučajevima ratnih zločina te organiziranog kriminala i korupcije na svojim je mrežnim stranicama objavio kako je odbor britanskog parlamenta u srijedu od vlade u Londonu formalno zatražio dokumentaciju koja bi pojasnila okolnosti transakcije koju smatraju problematičnom jer sumnjaju kako je dio streljiva podrijetlom iz BiH na ovaj način završio u rukama terorističkih skupina poput Islamske države (IS),

Fokus istrage je na dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme izdanim tijekom 2016. godine.

Cijeli slučaj je otvoren kada su od vlasti Velike Britanije dvojica posrednika sa sjedištem u toj zemlji zatražila dopuštenja za posredovanje u provedbi bosanskohercegovačko-saudijskog dogovora o kupoprodaji streljiva.

Britanske su vlasti nakon višemjesečnog razmatranja odbile dati tražene suglasnosti no streljivo iz BiH je i bez britanskih posrednika našlo put do Saudijske Arabije i to u studenom 2015. i siječnju 2016. godine.

Britanske su pak vlasti procijenile, navodi BIRN, kako postoji “neprihvatljivi rizik” da će meci završiti u pogrešnim rukama jer su sumnjali da je njihov krajnji korisnik Saudijska Arabija kako je to predstavljeno u dokumentima.

Zastupnik opozicijske Laburističke stranke Lloyd Russell-Moyle je u srijedu kritizirao način na koji se vlada bavila ovim slučajem sugerirajući kako je ona svojim neodlučnim djelovanjem zapravo propustila priliku zaustaviti da streljivo "završi u rukama Islamske države (IS) i drugih skupina islamističke fronte”.

BIRN podsjeća kako je "poznato" da je Saudijska Arabija ranije preusmjeravala streljivo i oružje iz balkanskih zemalja svojim saveznicima u Siriji i Jemenu te je dovođena u vezu s dostavljanjem oružja islamističkim skupinama.

Ministar za investicije u Odjelu za međunarodnu trgovinu Graham Stewart koji je odgovoran za izdavanje izvoznih dozvola, kazao je kako su dozvole odbijene na temelju “promjera streljiva, veličine, vjerojatnog načina uporabe i niza drugih kriterija”.

Polovina pošiljke iz BiH se sastojala od metaka za strojnicu AK-47, oružje koje saudijske sigurnosne snage ne koriste često no uobičajeno je na ratištima Sirije i Jemena.

Stewart je priznao da njegov odjel nije kontaktirao BiH, ali je inzistirao da se Velika Britanija sada neće ispričavati jer je provela sve što je potrebno prije donošenja odluka.

Russell-Moyle je kritizirao britansku vladu optuživši je kao suodgovornu za to što streljivo završava kod islamista u Siriji.