EU OSUDILA NAPAD NA AMBASADU

Britanija Iranu zaprijetila 'ozbiljnim posljedicama'

29.11.2011 u 22:18

Bionic
Reading

Iran se suočava s 'ozbiljnim posljedicama' zbog napada prosvjednika na britansko veleposlanstvo u Teheranu, priopćio je u utorak britanski ministar vanjskih poslova William Hague

'Odgovornom držimo iransku vladu koja je propustila poduzeti adekvatne mjere za zaštitu našeg veleposlanstva, što je trebala učiniti. Jasno je da će biti drugih, ozbiljnih posljedica', dodao je Hague

Prema njegovim riječima, osoblje veleposlanstva i njihove obitelji su na broju. Ranije je, naime, objavljeno da su šestorica britanskih državljana postali taoci prosvjednika, ali je ministar objasnio da se u jednom trenutku nije znalo gdje se nalaze neki od članova osoblja veleposlanstva.

Iranski su prosvjednici u utorak upali u britansko veleposlanstvo u Teheranu u znak prosvjeda na britanske sankcije Iranu zbog nuklearnoga programa. Izgred su osudili Rusija, SAD i Europska unija a Vijeće sigurnosti je jednoglasno usvojilo neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje napad.

EUROPSKA UNIJA OSUDILA NAPAD NA VELEPOSLANSTVO

Europska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton u utorak je osudila 'potpuno neprihvatljivi upad' u prostorije britanskog veleposlanstva u Teheranu.

'Vrlo me uznemirilo saznanje da su prosvjednici provalili u prostorije veleposlanstva Velike Britanije u Teheranu. Snažno osuđujem taj potpuno neprihvatljivi ipad', stoji u pisanoj izjavi europske povjerenice. Od iranskih je vlasti zatražila da 'trenutačno' ispoštuju svoje međunarodne obveze, osobito glede zaštite diplomata i veleposlanstava.