FAKLANDSKO OTOČJE

Britanija i Argentina u 'ratu' zbog nafte

12.02.2010 u 09:19

Bionic
Reading

Vađenje nafte koje je najavila Velika Britanija u moru oko Malvina (Falklandsko otočje), u južnom Atlantiku, povod je rastu napetosti s Argentinom koja je zbog tog otočja već ratovala s Britanijom prije 28 godina

Argentinska vlada je u srijedu zaustavila brod Thor Leader koji plovi pod stranom zastavom, a prevozio je bešavne cijevi koje su, po njezinoj ocjeni, namijenjene za to 'nezakonito' bušenje na Malvinima. Argentinska željezara Techint, odgovorna za tu pošiljku, rekla je pak da se cijevi trebaju isporučiti 'nekolikim sredozemnim lukama'.

Argentina koja je službeno prosvjedovala protiv 'namjere Velike Britanije da dopusti operacije istraživanja i eksploatacije nafte na dijelu argentinske kontinentalne ploče', ne isključuje mogućnost da stvar preda Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu. Vlada se 'u ovoj fazi neće očitovati o tome', rekao je u četvrtak argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Taiana.

Britanska tvrtka Desire Petrolem treba do konca mjeseca, kako pišu britanski mediji, početi bušenje 160 km sjeverno od Malvina koje čine dva manja otoka 500 km udaljena od argentinske obale. More oko Malvina navodno ima zalihe s oko 60 milijarda barela nafte, po geološkim istraživanjima o kojima piše britanski tisak.