NAKON 20 GODINA

Britanija gradi novu nuklearnu elektranu

21.10.2013 u 13:03

Bionic
Reading

Britanska vlada i francuska energetska kompanija EDF postigle su sporazum o izgradnji nuklearne elektrane, prve koja će biti građena nakon 20 godina u toj zemlji

Izgradnju će financirati EDF i kineski investitori, tako da novac britanskih poreznih obveznika neće biti korišten. Elektrana će proizvoditi dovoljno energije da opskrbi šest milijuna domova ili područje veliko kao dva Londona, te će tako ispuniti sedam posto ukupne potrebe u Britaniji za električnom energijom.

Ministar za energiju i klimu Edward Davey rekao je kako je ovo 'jako dobar dogovor za Britaniju i britanske potrošače'.

'Prvi put će nuklearna elektrana u ovoj zemlji biti izgrađena bez novca poreznih obveznika', rekao je Davey.

Godine 2010., britanska vlada zaključila je kako je Hinkley u Somersetu jedno od mjesta pogodno za izgradnju nuklearne elektrane. Francuska energetska kompanija je dobila licence za izgradnju 2012., kada su počeli pregovori s britanskom vladom.

'Kao dio našeg plana da unaprijedimo uspjeh Britanije, nakon mjeseci pregovora, danas imamo dogovor kojim ćemo izgraditi prvu nuklearnu elektranu nakon dugog niza godina. Ovaj dogovor znači investiciju od 16 milijardi funti za našu zemlju', rekao je britanski premijer David Cameron.