PRIJE ATOMSKE BOMBE

Britanci planirali kemijski napad na Japan

26.06.2009 u 12:54

Bionic
Reading

Velika Britanija namjeravala je izvesti napad kemijskim oružjem na Tokio gotovo punu godinu dana prije nego što su američke atomske bambe bačene na Hirošimu i Nagasaki okončale Drugi svjetski rat, otkrili su dokumenti iz britanskih arhiva s kojih je u petak skinuta oznaka tajnosti

LONDON - Planom, koji je skrivan od javnosti punih 65 godina, bilo je predviđena uporaba kemijskog plina protiv japanskih civila 1944. Iako je riječ tek o gruboj skici, postoji memorandum koji u pojedinosti opisuje mjere koje treba poduzeti kako bi napad bio što smrtonosniji.

U tom dokumentu profesor Brunt (kojemu se ne navodi ime) opisuje metodologiju jedne takve operacije, pri čemu predlaže da se prvi napadi usredotoče na najnaseljenija gradska područja, na koja bi se bacili zapaljive naprave 'dovoljno snažne da izazovu požare u tim područjima'.

Napad je planiran za ljetno razdoblje, uz izbjegavanje ljetnih pljuskova, jer hladnoća umanjuje učinak plina.

Nakon uništenja stambenih objekata izgrađenih od zapaljivih materijala, Brunt procjenjuje kako može započeti napad kemijskim plinom "na najmodernijim ulicama" japanskog glavnog grada. No upozorava i na činjenicu da bi učinci napada mogli biti ograničeni zbog japanskog načina gradnje u kojoj su zgrade visoke, a ulice uske.

U najnaseljenijom područjima trebat će 'vrlo mnogo malih bombi', upozorava profesor u memorandumu.

Sjedinjene Američke Države bacile su atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 6. i 9. kolovoza 1945. Smrtno je stradalo više od 210 tisuća ljudi, a ni tjedan dana poslije napada na Nagasaki, Japan je 15. kolovoza 1945. objavio apsolutnu predaju, čime je završen Drugi svjetski rat.