VLADA O ZLOSTAVLJAČIMA DJECE

Brisanje iz registra pedofila tek nakon 20 godina

zlostavljanje pedofilija

zlostavljanje pedofilija

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Vlada Zorana Milanovića na sutrašnjem će zasjedanju pred sobom imati i Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, zapravo zakonski akt koji obuhvaća široj javnosti poznatiji pojam – registar pedofila, najavljuje Novi list. Kao najvažniji dio zakona navodi se brisanje iz evidencije, ali tek 20 godina nakon što registrirani i osuđeni pedofil odsluži kaznu

I osobe osuđene zbog kaznenih djela koja imaju veze sa spolnim deliktima prema djeci, navodi Novi list, imaju pravo na pravnu rehabilitaciju. Ona donosi i brisanje iz evidencije osuđenika, no rok između izdržane kazne i nastupa rehabilitacije je izuzetno dug, pa osoba osuđena na tri godine zatvora za takav delikt bit će brisana iz evidencije tek 20 godina nakon što izdrži kaznu

Rokovi za brisanje iz evidencije, stoji u nacrtu zakona, dvostruko su duži za seksualne delikte u odnosu na sve ostale.

Pravo na pristup evidenciji imat će uzak broj ljudi, uglavnom iz Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i MUP-a, pa od registra pedofila kakav je u SAD-u neće biti ništa. Ipak, pri izradi Zakona doskočilo se problemima s pedofilima, pa će biti izdavane dvije vrste uvjerenja – opće i posebno.

U općem uvjerenju bit će zapisana cjelokupna kaznena evidencija osobe, dok će se u posebno uvjerenje upisivati samo za određena kaznena djela, pa će državna tijela koja trebaju uvjerenja za razne upravne postupke, poput davanja državljanstva, dozvola za oružje i sl. moći dobiti opće uvjerenje.

Posebno uvjerenje je ostavljeno za druge postupke, pa će, uz posebne zakone ili uredbe, školama, vrtićima, dječjim klinikama i sličnim ustanovama biti omogućeno dobiti posebno uvjerenje o kandidatima za posao samo s kaznenim djelima seksualnih delikata na štetu djece.

'U Ministarstvu pravosuđa su se trudili zadovoljiti i potrebu zaštite djece, ali i potrebu zaštite pojedinca. Drži se kako će samo saznanje osuđenika za pedofilska djela kako im za posao s djecom treba posebno uvjerenje natjerati ih da odustanu od takvih pokušaja zapošljavanja', zaključuje Novi list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi