ŽENE DOMOVINSKOG RATA PUSIĆ:

'Brinete se za gay populaciju a nas ignorirate!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.06.2012 15:20
  • Objavljeno 03.06.2012 u 13:35
Vesna Pusić

Vesna Pusić

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Udruga Žene u Domovinskom ratu, nezadovoljna što ih ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić još nije primila kako bi joj se iznio problem ratnog zločina silovanja nad ženama Vukovara u vrijeme okupacije 1991., uputila je danas ministrici otvoreno pismo u kojemu joj se zamjera što ignorira taj problem, dok istovremeno podupire prava 'gay' populacije

U pismu se navodi da je ta Udruga u siječnju ministrici Pusić uputila zamolbu za prijem, na kojemu bi se iznijela svjedočanstva silovanih žena u vrijeme agresije Srbije i JNA na prostor Hrvatske i zatražilo da se zauzme za pravno procesuiranje počinitelja i pripadajući status žrtava, a na što su dobili tek formalni odgovor da će joj upit biti proslijeđen.

Pitanje silovanih žena, posljedica, izostale pravde, odnosa sa zemljom iz koje je pokrenuto djelovanje i provedbe ratnog zločina 'za Vas ne predstavljaju pitanje pravde i ljudskih prava, ne predstavljaju ni poticaj ženske solidarnosti i pokazanog razumijevanja za strahote koje su trpjele', ističe se u pismu.

'Ovih dana iskazujete podršku i razumijevanje za prava gay populacije, a kritike od međunarodne zajednice za slobodu manifestiranja spolne orijentacije prihvaćate pronalazeći vrijeme za osobno sudjelovanje na paradi u Splitu', napominje se. 'Kada se zalažete za ljudska prava, a ignorirate prava žena nad kojima je izvršen ratni zločin vršite nasilje nad demokracijom, Vi selektirate, što je suprotno istinskom zalaganju za dostojanstvo svih' dodaje se.

Udruga drži da ignoriranje ratnog zločina i izostanak uspostavljanja pravde i prava od osoba koje su imenovane na važne državne funkcije nije put stvaranja tolerancije, prihvaćanja različitosti, slobode svih, već pokazivanje političke moći. Uz neznanje to je najgori saveznik u stvaranju modernog demokratskog društva i istinskih ljudskih prava, zaključuje se u pismu koje potpisuje Marija Slišković, predsjednica Udruge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!