DIPLOMATSKI SUKOB

Brexit zaštrio odnose Londona i Madrida oko Gibraltara

04.04.2017 u 16:41

Bionic
Reading

London i Madrid, koji 304 godine vode spor oko suvereniteta nad Gibraltarom, započeli su novi diplomatski sukob oko tog britanskog poluotoka na jugu Španjolske nakon što je zbog Brexita njegov budući status postao neizvjestan

Prošli tjedan je britanska premijerka Theresa May formalno pokrenula izlazak Velike Britanije iz Europske unije, a iz Bruxellesa je u petak Madridu ponuđeno pravo veta na buduće odnose s Gibraltarom tijekom pregovora s Londonom oko statusa Gibraltara u procesu njenog izlaska iz EU-a.

London upravlja vanjskom i obrambenom politikom teritorija s 30.000 stanovnika te kontrolira njegovu granicu, no 10.000 stanovnika su državljani EU-a, od čega je 7.000 španjolskih radnika. Oni svaki dan prelaze mali granični prijelaz pješice ili automobilima iz okolnih španjolskih mjesta. 

Na referendumu se 96 posto stanovnika Gibraltara izjasnilo za ostanak u EU, suprotno rezultatu u Velikoj Britaniji. Kako bi se njihova prava sada mogla promijeniti, u Madridu to vide kao priliku za ukidanje “posljednje kolonije” u Europi. Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., uvjerena je kako će sada na svojoj strani imati ostale članice EU-a.

Bivši vođa britanske Konzervativne stranke Michael Howard rekao je kako će Theresa May biti spremna braniti Gibraltar kao što je nekadašnja premijerka Margaret Thatcher branila Falklandske otoke, odnosno Malvinske otoke, u ratu s Argentinom.

“Ovaj tjedan, prije točno 35 godina, jedna druga premijerka je poslala vojsku na drugi kraj svijeta da obrani slobodu druge manje skupine Britanaca protiv jedne druge zemlje španjolskog govornog područja”, izjavio je Howard na televiziji Sky News. “Potpuno sam siguran da će sadašnja premijerka pokazati isto rješenje kako bi bila uz narod na Gibraltaru”.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u Madridu kako neki u Britaniji “gube živce”. “Za to nema nikakvog razloga. Iznenadio nas je malo ovakav ton”, izjavio je.

U ponedjeljak je pak nekoliko španjolskih novinara, gostujući na španjolskoj javnoj televiziji TVE, nazvalo Howarda “huliganom” i “starom gardom britanskog imperija kojeg više nema”.

Podno visoke stijene udaljene 20 kilometara od Afrike, od kuda se može kontrolirati ulaz u Sredozemno more, iskrcali su se 1704. godine engleski i nizozemski vojnici tijekom Rata za španjolsko naslijeđe kojeg su vodile dvije moćne europske obitelji Bourbon i Habsburg. Mirom u Utrechtu 1713. Gibraltar je pripao Ujedinjenom Kraljevstvu.

London je od tog teritorija napravio poreznu oazu pa kompanije, posebno financijski ulagači, otvaraju ondje sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. U njegovim vodama se pak nalaze naftni tankeri.

Theresa May počinje pregovore s Bruxellesom oko budućih odnosa s EU, a u nedjelju je rekla Fabianu Picardu, prvom ministru Gibraltara, kako Britanija nikada neće ući u aranžmane koji bi taj teritorij stavili pod španjolsku vlast protivno “slobodnoj i demokratski izraženoj želji” njenih stanovnika.

Na referendumima 1967. i 2002. stanovnici Gibraltara su se izjasnili za ostanak pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon što su se pak u lipnju izjasnili za ostanak u EU, Madrid je Londonu ponudio zajednički suverenitet čime bi njegovi stanovnici zadržali ista prava. London i prvi čovjek Gibraltara to su odbili.

Španjolska je tijekom režima generala Francisca Franca od 1939. do 1975. bila zatvorila granicu prema poluotoku, a s obzirom na izlazak Gibraltara iz EU-a to bi mogla ponovno učiniti. U Madridu su uvjereni kako će i samo napuštanje bloka 27 od zemalja ugroziti teritorij veličine zagrebačke četvrti Trnje, jer se njegov razvoj temeljio na slobodnom protoku radnika, robe i kapitala.

Britanski ministar obrane Michael Fallon istaknuo je kako će “promatrati Gibraltar”. “Gibraltar će biti čuvan na sve načine, jer se suverenitet ne može promijeniti bez pristanka njegovog naroda”, rekao je.

Španjolska ministrica obrane, María Dolores de Cospedal, rekla je u utorak kako je “potrebno unijeti malo zdravog razuma u ovaj slučaj”. No isto je tako ponovila kako je “Španjolska uvijek polagala pravo na suverenitet nad Gibraltarom i to će nastaviti raditi". “I Ujedinjeni narodi smatraju taj teritorij kolonijom. Kada Britanci izađu iz EU-a izaći će i Gibraltar”, izjavila je.

Picardo je pak istaknuo kako “Španjolska udara nogom Gibraltar, a onda mu govori da se smiri”. Cospedal mu je odgovorila putem televizije. “On ima problema”, rekla je.

Fabian Picardo je dosad u svim nastupima branio ostanak Gibraltara pod britanskom krunom napominjući kako se stanovnici, udaljeni 2000 kilometara od Londona, osjećaju Britancima i čuvaju britanski identitet. Ondje se nalaze britanski pubovi, crvene telefonske govornice, a na mali aerodrom slijeću avioni s turistima iz Britanije.

“Nastojat ćemo ispregovarati najbolji mogući sporazum za Ujedinjeno Kraljevstvo i najbolji za Gibraltar”, poručila je Theresa May.