buknula zaraza u italiji

Breroš: Moramo doista promišljati o toj ugrozi kao nečemu što je realno

02.03.2020 u 17:44

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da je dobro to što u Hrvatskoj nema slobodne cirkulacije koronavirusa, nego je, kako je rekao u ponedjeljak u Puli, riječ o "obiteljskoj infekciji" osam osoba grupiranih u dva centra, ali zbog mnogo novih slučajeva u Italiji, treba promišljati o ugrozi kao o nečemu realnom

Ministar Beroš rekao je novinarima kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra.

'Nemamo slobodnu cirkulaciju virusa, što smatram iznimno dobrim. Međutim, i dalje smo smo jako oprezni jer od jučer do danas puno je novih slučajeva u susjednoj Italiji i moramo doista promišljati o toj ugrozi kao nečemu što je realno', rekao je ministar i dodao da se u skladu s time poduzimaju se sve moguće mjere i unaprijed ih promišljamo, i to radimo i na razini Europske unije.

Ponovio je da se pacijenti u kojih je utvrđen koronavirus osjećaju dobro te kako zadnja dva pozitivna testirana ne pokazuju nikakve znakove bolesti.

  • +2
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nema posebnog razloga za brigu, a prema njima će se postupati u skladu s pravilima struke. Ne smijemo ništa prejudicirati jer je u pitanju novi virus, odnosno nova bolest te se iz dana u dan donose novi zaključci i znanstveni podatci o njegovom ponašanju', poručio je Beroš.

Dodao je da će u petak biti novi sastanak izvanrednoga zdravstvenog vijeća EU-a na kojem će biti većina ministara zdravstva.

Govoreći o dovršetku nove pulske Opće bolnice, istaknuo je kako će to pridonijeti boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti.

'Sva dosadašnja nastojanja Vlade i Ministarstva zdravstva pokazatelji su naše iznimne želje i volje da napravimo i riješimo ovaj projekt koji je potreban Istri. Vlada će stoga sa svim lokalnim i regionalnim samoupravama detektirati potrebe u zdravstvu da bismo realizirali projekte poput ovog na dobrobit hrvatskog naroda', poručio je Beroš.