TAJNA OMILJENE LOPTE

Brazucu proizvode potplaćene žene u Pakistanu

21.06.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Aktivistički portal Exposingthetruth.com objavio je priču o tome kako i gdje nastaju lopte za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se održava u Brazilu. Popularnu loptu brazucu proizvode većinom žene u Pakistanu!

Lopta je okrugla, kaže stara nogometna mudrost koja uvijek dobro dođe kada se objašnjava poraz vlastite ekipe. No novinari portala Exposingthetruth.com su se zapitali otkuda su u Brazil došle sve te okrugle lopte, službenog i popularnog naziva brazuca te su došli do donekle iznenađujućeg odgovora – iz Pakistana.

Brazuce se proizvode u gradu Sialotu na istoku Pakistana, a ugovor je pakistanska kompanija Forward Sports dobila od Adidasa nakon što prvobitni proizvođač iz Kine nije bio u stanju ispuniti uvjete ugovora, odnosno dovoljno brzo proizvesti kvalitetne lopte. Vlasnik firme Khwaja Masood Akhtar jako se ponosi činjenicom da baš oni u Pakistanu proizvode lopte za svjetsko prvenstvo u nogometu: 'Kada sam 2006. čuo navijanje mase na stadionu, počeo sam sanjati o tome da bi baš moja firma mogla proizvoditi lopte za najveći sportski događaj na svijetu. To je velika stvar jer je jedan veliki svjetski brend uvjeren da u Pakistanu možemo napraviti dobar posao, to je uzbudljivo ne samo za mene, nego i druge poduzetnike i cijelu državu.'

U tvornici Forward Sportsa zaposleno je oko tri tisuće ljudi, a riječ je o kompaniji koja je jedna od rijetkih u tom dijelu Pakistana koja zapošljava i žene. Njih je među radnicima oko 600 te rade i na proizvodnji brazuca. Oko 90 posto onih koji rade na proizvodnji brazuce su žene, a prosječna mjesečna plaća zaposlenih u Forward Sports uznosi oko 10 tisuća rupija, odnosno 102 dolara. Za proizvodnju jedne brazuce potrebno je oko 45 minuta, a lopta je teška 437 grama i obima od 69 centimetara.


No ovo nije prvi put da se lopte za najveća svjetska natjecanja rade u Pakistanu – lopta 'tango' za svjetsko prvenstvo iz 1982. kao i 'Albert' za londonske Olimpijske igre iz 2012. proizvedene su u toj azijskoj državi, dok se u Južnoj Africi na mundijalu igralo kineskom loptom. Ona je izazvala mnoge kritike zbog nasumičnog odskakanja te je Adidas proveo dvije i pol godine dizajnirajući posebnu novu loptu za prvenstvo u Brazilu.

Na pakistanskim ženama je, dakle, da naprave loptu koja muškarcima svijeta neće ostaviti psihološke traume zbog svojeg nepredvidljivog odskakanja. Brazuce se u Forward Sports zato i rigorozno testiraju, i to ne samo na fizičku izdržljivost, nego se provjerava kako reagiraju na vrućinu, veliku vlažnost zraka i izloženost UV-zrakama, odnosno na standardne uvjete brazilske klime.