DILMINA ČISTKA

Brazilski ministar turizma pao zbog korupcijskog skandala

16.09.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff smijenila je svoj najstarijeg ministra, Pedra Novaisa (81), zaduženog za turizam, jer je otkriveno da je punih sedam godina plaćao usluge svoje kućne domaćice i spremačice novcem iz javnih sredstava

Naime, Novais je dotičnu gospođu imao na popisu 'savjetnika' svoga ministarstva, a skandal su, još jednom, otkrili novinari, ovoga puta, lista Folha de São Paulo, koji sada istražuje kako je Novais uzimao novac za svoju domaćicu prije nego što je ušao u vladu s obzirom na to da je prije toga bio čak 32 godina u parlamentu gdje su mogućnosti krađe malo sužene.

List je otkrio i da je ministrova supruga plaćala šofera za osobne, to jest, privatne usluge i da je vozač bio na popisu djelatnika donjeg doma parlamenta.

Od 7. rujna, kada je u glavnom gradu Braziliji održan prosvjed protiv korupcije u javnoj upravi u kojem je sudjelovalo 20.000 građana ne prođe dan, a da ne pukne nova velika afera, uglavnom, kako smo već izvještavali, zbog korupcije vezane uz javne radove za pripremu infrastrukture koja je potrebna Brazilu za održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. te Olimpijske igre 2016. (u Rio de Janeiru).

Ministar Turizma Pedro Novais peti je ministar kojeg je predsjednica Dilma Rousseff najurila ove godine i od početka mandata: odletjeli su ministar predsjedništva (koordinator vlade), ministar transporta, ministar poljoprivrede te, u velikoj aferi, prije mjesec dana, popularan ministar obrane Nelson Jobim. U medijima se sve više govori i da se trese stolica ministra javnih radova.