napad na institucije

Brazilska policija raspoređena u kampu pristaša bivšeg predsjednika, Bolsonaro poriče da ih je poticao

09.01.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Brazilska policija raspoređena je u ponedjeljak u kampu pristaša bivšeg brazilskog predsjednika, desničara Jaira Bolsonara, u glavnom gradu Brasiliji nakon napada prosvjednika na brazilske državne institucije, najgoreg incidenta od povratka demokracije 1980-ih.

Nakon što su tisuće Bolsonarovih pristaša u nedjelju upale u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču, stotine interventnih policajaca od kojih neki na konjima, raspoređene su u njihovu kampu ispred vojnog stožera u Brasiliji, dok su se vojnici povukli iz tog područja, rekli su očevici za Reuters.

Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, Bolsonarov ljevičarski suparnik koji je preuzeo dužnost 1. siječnja nakon tijesne izborne pobjede u listopadu, obećao je da će odgovorne za nasilje privesti pravdi, nakon što su prosvjednici upali u državne institucije i razbijali prozore i namještaj, uništili umjetnička djela i ukrali oružje i umjetnine.

Lula, koji se vratio na posao u predsjedničku palaču, planira se sastati s ministrom obrane i zapovjednicima oružanih snaga kako bi razgovarali o napadima koji podsjećaju na napad pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na američki Kapitol prije dvije godine.

Napade je osudio i američki predsjednik Joe Biden, dok je Bolsonaro, koji se nalazi na Floridi, zanijekao da je poticao svoje pristaše i ocijenio da su "prešli mjeru".

Kamiondžije koje podržavaju Bolsonara, koji izazivaju kaos na brazilskim cestama već tjednima, održali su tijekom noći još prosvjeda.

Vrhovni sudac Alexandre de Moraes naredio je da se guvernera Brasilije ukloni s dužnosti na 90 dana zbog sigurnosnih propusta te da društvene platforme Facebook, Twitter i TikTok blokiraju profile korisnika koji šire protudemokratsku propagandu.

  • +10
Kaos koji su iza sebe ostavile Bolsonarove pristaše Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Facebookova matična tvrtka Meta rekla je u ponedjeljak da uklanja sadržaj koji podržava ili hvali incident. Telegram, TikTok, Twitter i YouTube nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

"Fašistički" napad

Lula, bivši sindikalni vođa koji je bio predsjednik od 2003. do 2010., rekao je da mjesna policija koja odgovara guverneru Brasilije Ibaneisu Rochi, bivšem Bolsonarovom savezniku, nije ništa učinila da bi zaustavila prosvjednike.

Lula je proglasio savezne vlasti nadležnima za sigurnost u glavnom gradu i obećao primjerenu kaznu za vođe "fašističkog" napada koji je imao za cilj izazivanje vojnog udara kojim bi se Bolsonaro vratio na vlast

Okrivio je Bolsonara da je potaknuo svoje pristaše da to učine nakon što je neutemeljeno tvrdio da su mu izbori ukradeni.

  • +42
Prosvjedi u Brazilu Izvor: EPA / Autor: Andre Borges

Bolsonaro to ne priznaje i putem Twittera poručio je da su mirni prosvjedi demokratski, ali da je upad u vladine zgrade "prešao mjeru".

Lulini saveznici pitaju se kako snage sigurnosti u gradu nisu bile spremne jer su prosvjednici o svojim planovima danima raspravljali na društvenim medijima. Upad u vladine zgrade bio je planiran najmanje dva tjedna u grupama na Telegramu i Twitteru i sl., no snage sigurnosti ništa nisu poduzele da to spriječe.

Policija je preuzela kontrolu nad zgradama nakon tri sata i otjerala prosvjednike suzavcem.

Ministar pravosuđa Flavio Dino rekao je da je uhićeno 200 prosvjednika, a pretpostavlja se da će broj biti puno veći.

Dino je rekao da se istražuje tko je financirao dolazak nekoliko stotina autobusa s Bolsonarovim pristašama u glavni grad.

Bolsonaru prijeti progon zbog nekoliko istraga pred Vrhovnim sudom u Brazilu, a njegova budućnost u SAD-u, kamo je otputovao s vizom koja se izdaje samo aktualnim predsjednicima, je upitna.