neredi u braziliji

I Plenković se oglasio o napadu na institucije u Brazilu: 'Puna podrška demokratski izabranoj vlasti na čelu s Lulom!'

09.01.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Nakon burne nedjelje u kojoj su pristaše bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara zaposjele Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u Brazilu, i dalje stižu reakcije

I dalje se nižu reakcije na događaje u Brazilu, koji neodoljivo podsjećaju na napad na američki Kapitol kojeg su izvele pristaše Donalda Trumpa nakon izbora Joe Bidena za predsjednika. Među onima koji su se oglasili je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

'Hrvatska vlada u potpunosti pruža podršku demokratskoj izbaranoj vlasti u Brazilu, na čelu s predsjednikom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, te osuđuje svako nasilje. Demokratske institucije moraju se poštivati', napisao je Plenković na Twitteru.

Podsjetimo, pristaše brazilskog krajnje desnog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara upali su u nedjelju u Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji. Otprilike tri sata nakon početnih izvješća o upadu prosvjednika, snage sigurnosti uspjele su ponovno zauzeti tri najznačajnije zgrade u glavnom gradu.

Upad tisuća prosvjednika odjevenih u žuto i zeleno u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču u glavnom gradu Braziliji, kulminacija je višemjesečnih napetosti nakon glasovanja u Brazilu 30. listopada. Bolsonaro, Trumpov saveznik koji još nije eksplicitno priznao poraz, plasirao je lažnu tvrdnju da je brazilski elektronički sustav glasovanja sklon prijevarama, što je potaknulo nasilni pokret poricatelja rezultata izbora.

  • +42
Prosvjedi u Brazilu Izvor: EPA / Autor: Andre Borges

Guverner Brazilie Ibaneis Rocha, dugogodišnji Bolsonarov saveznik koji se suočava s teškim pitanjima nakon sigurnosnih propusta u nedjelju, rekao je na Twitteru da je više od 400 ljudi uhićeno i da vlasti rade na identificiranju ostalih. Upad u institucije su osudili čelnici diljem svijeta.ora.