rat ne jenjava

Rusija: Nova isporuka oružja samo će produbiti patnju ukrajinskog naroda

09.01.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak odbacio tvrdnju Ukrajine da je visoki ruski dužnosnik iznio europskim dužnosnicima ideju o potencijalnom mirovnom sporazumu u Ukrajini

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao je u četvrtak na javnoj televiziji da se Dmitrij Kozak, zamjenik šefa ruske predsjedničke administracije, sastajao s europskim dužnosnicima u pokušaju da prisili Kijev na "nepovoljan mirovni sporazum".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je tu tvrdnju kao "još jednu laž".

Dodao je da će nove isporuke zapadnog oružja Kijevu "produbiti patnju ukrajinskog naroda" i da neće promijeniti tijek sukoba.

"Ova opskrba ništa neće moći promijeniti", rekao je Peskov novinarima na dnevnom brifingu.

Ukrajina, koja postiže neke uspjehe na bojištu od invazije Rusije prošle veljače, zatražila je zapadne saveznike da joj isporuče teško naoružanje i protuzračnu obranu kako bi okrenula više od 10 mjeseci rata u svoju korist.

Moskva osudila upad izgrednika u brazilske institucije

Rusija se u ponedjeljak pridružila nizu zemalja koje su osudile upad pristaša bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara u državne institucije te je izrazila podršku novom predsjedniku.

Tisuće pristaša bivšeg krajnje desnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara zaposjele su u nedjelju Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji, tjedan dana nakon inauguracije ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve čiji izbor ne priznaju.

Peskov je rekao da Moskva "najoštrije osuđuje" postupke onih koji su potaknuli nerede.