ŠIRENJE PANDEMIJE

Brazil premašio 400 tisuća umrlih od covida-19, epidemiolozi zabrinuti zbog otvaranja

29.04.2021 u 19:50

Bionic
Reading

Brazil će u četvrtak postati druga država nakon SAD-a koja će premašiti broj od 400 tisuća umrlih od koronavirusa, a stručnjaci upozoravaju da bi dnevni broj mrtvih mogao ostati visok nekoliko mjeseci zbog sporog cijepljenja i ublaženih restrikcija

Ogroman rast broja zaraženih ove je godine gurnuo brazilske bolnice preko ruba, prenosi Reuters.

Dnevni umrlih blago je pao s vrhunca početkom travnja kad ih je bilo 4 tisuće, zbog čega je dio lokalnih vlada ublažio restriktivne mjere.

No epidemiolozi upozoravaju da bi to ublažavanje moglo povećati broj umrlih u narednim mjesecima jer se ne može računati da će pandemiju zaustaviti samo cijepljenje.

Dva stručnjaka predviđaju da će u Brazilu prosječno umirati više od 2 tisuće ljudi dnevno.

„Brazil će ponoviti istu grešku kao prošle godine“, upozorava epidemiolog Pedro Hallal koji je vodio nacionalnu studiju o covidu-19.

„Što će Brazil sada učiniti? Vratiti se ublažavanju mjera, što će nas stabilizirati na 2 tisuće umrlih dnevno, kao da je takav broj umrlih od neke bolesti u jednom danu normalan“.

Indija je trenutno prestigla Brazil po prosječnom dnevnom broju umrlih, iako ih Brazil sveukupno ima više sa svojom šest puta manjom populacijom.

Virus se ubrzano širi zbog varijante P.1, otkrivene u Brazilu, za koju se vjeruje da je dva i pol puta zaraznija od originalnog soja.

Diego Xavier, istraživač iz vladinog zdravstvenog instituta Fiocruz, smatra kako se država ne smije osloniti samo na cijepljenje, bez restriktivnih mjera, jer je do danas samo 13 posto stanovnika dobilo barem jednu dozu cjepiva.

I Xavier predviđa dvije tisuće umrlih dnevno ako se ne ubrza cijepljenje.

Brazilski stručnjaci krive vlasti za katastrofalne brojeve, od predsjednika Jaira Bolsonara koji je umanjivao opasnost virusa, do guvernera i gradonačelnika.

„Stigli smo do broja od 400 tisuća umrlih najviše zbog nekompetentnosti u upravljanju ove vlade, predvođene predsjednikom“, rekao je Jamal Suleiman, liječnik iz instituta Emilio Ribas.

Bolsonaro se protivio restriktivnim mjerama, nije podržao nošenje maski i tek je nedavno prihvatio cjepiva. Senat je ovaj tjedan pokrenuo poseban odbor koji će istraživati potencijalne greške u vladinom odgovoru na pandemiju.

Brazilsko ministarstvo zdravstva prošli je tjedan objavilo kako je država primila 30 posto manje cjepiva za razdoblje od siječnja do travnja nego što je planirano.

Brojni okruzi ostali su bez cjepiva, pa ne mogu dati drugu dozu, a strah od nestašice tog lijeka stvorio je gužve na mjestima za cijepljenje.