SOCIJAL-LIBERALI

Bratušek kreće na izbore s novom strankom

16.05.2014 u 13:43

Bionic
Reading

Slovenska premijerka u ostavci Alenka Bratušek najavila je u petak da kreće u kampanju osnivanja vlastite stranke koja će biti socijalno-liberalne orijentacije, a nastupila bi na prijevremenim parlamentarnim izborima koji se očekuju ovog ljeta

'Pred nama je nov korak. Zajedno smo dokazali da znamo voditi državu, a to nam daje kredibilitet da ponovno možemo stati pred građane te ih zamoliti da iskažu povjerenje politici koja je državu vodila iz krize', napisala je Bratušek na svojoj internet stranici najavljujući da će idućih tjedana diljem Slovenije na terenu prikupljati potporu za formiranje nove stranke.

'Moja ostavka bila je posljedica načelne politike jer sam unaprijed rekla u kojim okolnostima mogu djelovati, a u kojima ne. Zašto bi ubuduće samo reproducirali staru politiku, kad imamo nove vizije', navela je Bratušek, dodavši da će nova stranka biti socijalno-liberalnog usmjerenja te zagovarati 'razumnu politiku i europske vrijednosti'. Ime stranke još nije određeno.

Bratušek je krajem travnja istupila iz stranke Pozitivna Slovenija (PS) nakon što ju je na unutarstranačkim izborima pobijedio ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković te dala ostavku na premijersku dužnost, čime je prestao i mandat njenoj koalicijskoj vladi koja do izbora nove obavlja tekuće poslove.

Nova stranka u Sloveniji se može registrirati nakon što akt o njenom osnivanju potpiše najmanje 200 punoljetnih građana. Nakon rascjepa u stranci Pozitivna Slovenija (PS), koju je preuzeo Janković, na stranu Bratušek pristupilo je 10 parlamentarnih zastupnika te stranke.

Bratušek (45), kojoj kritičari kao nedostatak navode manjak karizme, bila je prva žena izabrana na mjesto predsjednice vlade. Njena je vlada formirana nakon što je početkom 2013. kada je vladi Janeza Janše izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Iako se njenoj vladi općenito priznaju zasluge za to što je izbjegla 'grčki scenarij' i mogući dolazak 'trojke' te uspjesi u prvim znakovima gospodarskog oporavka, zadnjih je mjeseci njen rejting padao, a u anketama ju je podupiralo manje od 30 posto građana.

Vodeći slovenski mediji upozoravaju da stvaranje još jedne nove stranke lijevog centra pred prijevremene parlamentarne izbore, zbog 'usitnjavanja' lijeve političke scene, povećava izglede desnice koja se ionako u predizbornim anketama biračkog tijela za sada nalazi u vodstvu. No, špekulira se da bi idućih tjedana moglo doći do povezivanja stranaka 'liberalnog centra'. U tu skupinu mediji, uz stranku koju osniva Bratušek, ubrajaju grupaciju 'Vjerujem' koju vodi bivši predsjednik državne revizije Igor Šoltes, u javnosti poznat i kao unuk bivšeg komunističkog čelnika Edvarda Kardelja. Blizu toj političkoj struji ubrajaju i stranku čije je formiranje najavio pravnik Miro Cerar mlađi, profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani i sin bivšeg gimnastičara i bivšeg olimpijskog prvaka Miroslava Cerara. Mlađi Cerar u svojim čestim istupima u javnosti zagovara u prvom redu jačanje pravne države i etičnosti u politici te njeno 'čišćenje' od korumpiranih pojedinaca i elita.

Nagađa se da bi u eventualnu koaliciju kojom bi Bratušek željala postati jakom političkom figurom mogao ući i predsjednik Građanske liste (DL) Gregor Virant, ministar unutarnjih poslova u njenoj vladi. Virantovoj stranci ankete ne predviđaju ulazak u parlament ako bi na izborima nastupila samostalno. On je nedavno izjavio da ne isključuje mogućnost predizbornog koalicijskog povezivanja sa drugim strankama 'liberalnog centra', da je vlada Bratušek bila opstruirana i napadana upravo zbog uspjeha policije u borbi protiv korupcije i kriminala, što će se, po njegovim riječima, nastaviti i dalje.