ZAPELI PREGOVORI

'Branitelji nam se nisu javili od ultimatuma Matiću'

16.06.2015 u 10:42

Bionic
Reading

Pobunjeni veterani danas u 13 sati održat će konferenciju za novinare u šatoru pred Ministarstvom branitelja, a kao tema presice najavljeno je 'priopćenje braniteljskih udruga'. U tijeku je sastanak čelnika udruga u Savskoj 66 te se očito za javnost brusi priopćenje o daljnjim postupanjima bivših branitelja oko blokiranih pregovora s predstavnicima hrvatske Vlade

Iako su vođe prosvjednika inicirale pregovore s Vladom, nakon posljednjeg zajedničkog sastanka 8. lipnja, na kojemu je sudjelovao i premijer Zoran Milanović, zavladao je muk. Pregovori su se trebali nastaviti u ponedjeljak, no do novog susreta nije došlo jer se veterani, kako doznajemo u Ministarstvu branitelja, nikome u međuvremenu nisu javili. Na posljednjem sastanku dogovoreno je, naime, da će se sve rješavati u okviru radnih skupina koje će biti zajednički oformljene.

'Zadnji je bio sastanak s premijerom, a nakon toga ništa više nismo čuli. Poanta je bila da su se oni trebali organizirati i izaći sa svojim prijedlozima, ali nam se nitko nije javio', rekao nam je dužnosnik iz Ministarstva branitelja, ne želeći da ga imenujemo da se situacija ne bi i dalje nepotrebno zaoštravala personalizacijama, kako je do sada bio slučaj.

Podsjetimo, Josip Klemm, jedan od organizatora prosvjeda, u posljednjoj izjavi za tportal naveo je da sastanci više nisu u planu, nego razgovori s radnim tijelima. Nije želio odgovoriti na pitanje jesu li branitelji odustali od zahtjeva da sastancima ne nazoči ministar Predrag Matić. Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata I skupine, rekao je pak da Matić nije dobrodošao na razgovore jer prosvjednici traže njegovu ostavku, kao i ostavke njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića te zamjenice Vesne Nađ. Prethodno, Glogoški je izjavio da Matić može sudjelovati u pregovorima, ali ne kao voditelj u ime Vlade, već kao puki sudionik.

Iz Ministarstva branitelja poručuju da po tom pitanju sve ostaje kao i do sada, jer je premijerova odluka bila da ministar Matić ostane voditelj pregovora u ime Vlade.

Najavljujući današnju presicu u Savskoj 66, Braniteljski portal piše kako možemo očekivati da će se prosvjednici osvrnuti na protekle događaje, kao i na 'neuspjele razgovore' s premijerom Milanovićem, ministrom Matićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem. Znači li to da su pregovori propali i prije nego što su počeli, znat će se nakon današnje konferencije za novinare.