PRESICA U ŠATORU

Branitelji iznijeli stav o Crnoji i o pokliču 'Za dom spremni'

28.01.2016 u 14:38

Bionic
Reading

U tri sata popodne Vlada će donijeti odluku o sudbini ministra branitelja Mije Crnoje, kojeg se sumnjiči za utaju poreza zbog lažnog prijavljivanja prebivališta. Crnoja je uoči imenovanja srdačno dočekan među prosvjednicima u šatoru u Savskoj 66, pa ih je reporter tportala upitao što misle o svemu. Oni su odbili govoriti te su javni istup odredili za konferenciju za medije na kojoj je jedan od vođa prosvjeda Josip Klemm rekao da branitelji sigurno neće dopustiti nove sukobe i djelomično se ogradio od fašističkih ustaških povika na prosvjedu protiv Vijeća za elektroničke medije

'Mi nismo suci. Ako se dokaže da je Crnoja prekršio zakon, on će otići sa te funkcije. Ako je kriv, branitelji će prvi tražiti njegovu ostavku', poručio je Josip Klemm s konferencije za medije u šatoru u Savskoj 66 dodajući kako se branitelji nemaju namjeru 'pobuniti ukoliko se smijeni ministar Crnoja' te kako nemaju namjeru miješati se u njegov slučaj, smatrajući kako je odluka o tome isključivo u nadležnosti premijera i koalicijske Vlade za koju vjeruju kako će biti donesena u skladu sa zakonima Republike Hrvatske.

Klemm se osvrnuo i na prosvjed protiv Vijeća za eletroničke medije i njihove odluke o privremenoj zabrani emitiranja Z1 televizije zbog govora mržnje.

'Jasno se ograđujemo od svih povika iz Drugog svjetskog rata i sigurno ih ne podržavamo. Nismo išli na prosvjed prekjučer da bismo veličali zločine, nego smo išli da bismo dali podršku novinaru. Neću reći da je bilo provokatora, netko je možda bio ubačen, no branitelji to sigurno ne podržavaju. Ponekad su možda sami građani zaneseni, ali ne može to baciti sjenu. Možete i još jednom napisati da smo prije tri godine dali priopćenje i molim da se to uvijek spominje: bramitelji, kada su krenuli u prosvjed, nisu krenuli protiv građana srpske nacionalnosti, nego nismo bili u skladu s mišljenjima Milanovića i Josipovića koji su htjeli obezvrijediti branitelje i Domovinski rat', ustvrdio je Klemm.


'Svi su nam rekli da smo ispolitizirani, a mi smo ovdje zbog branitelja. Mi smo predsjedniku Sabora rekli da postoje kratkoročni i dugoročni problemi. Dok ne vidimo da se kratkoročni problemi rješavaju, mi stojimo ovdje', kazao je Klemm i dodao da su 's ovog stola otvorili mnoge teme. Ne želimo dijeliti 'mi ili oni' kao što je htio Milanović rekao. Želimo da se građani osjećaju sigurno'. 'Branitelji u Savskoj 66 sigurno neće dopustiti nove sukobe, mi smo ratovali od 91. do 95. za demokraciju', rekao je Klemm osvrnuvši se na navodnu izjavu šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da će branitelji pokrenuti rat ako Crnoja bude smijenjen. 'Gospodin Karamarko nikad nije izjavio da će branitelji ići u rat zbog Crnoje, kako su prenijeli neki mediji. To je laž', zaključio je Klemm.

Naime, netom prije početka sjednice Vlade u šatoru se nalazilo tek desetak branitelja koji su se mirno pripremali za njen izravni televizijski prijenos i odluku o tome ostaje li Crnoja ministar ili ne.

Šator se s vremenom popunio, ali branitelji koji prosvjeduju u njemu redom su odbijali komentirati situaciju, anonimno ili ne. Atmosfera je prilično sumorna: piju kavu te malo govore i međusobno.

O Crnojinoj eventualnoj smjeni odlučuje se od jučer, ali je sastanak okončan nakon 11 sati, a odluka je odložena za danas popodne. Situaciju jutros nisu htjeli komentirati ministri koji su dolazili na sjednicu Vlade, a za izjave nije bio raspoložen ni sam Crnoja, koji je stigao u Banske dvore, iako ne nazoči sjednici. Pored Crnoje, u zgradu Vlade došli su njegovi savjetnici Josip Jurčević i Herman Vukušić.
 
Iako se očekuje da bi se tijekom današnje sjednice trebala donijeti konačna odluka o Crnoji, koja bi mogla uzburkati duhove bez obzira na ishod, ispred šatora jutros se nisu okupile novinarske ekipe koje poslovično prate sva događanja ispred Ministarstva branitelja. U nekim medijima pojavile su se neslužbene i neprovjerene informacije o tome da su branitelji odaslali poruke ministrima kako su spremni na prosvjede ako Vlada smijeni Crnoju.