bih

Brammertz: Nužno je pojačati regionalnu suradnju u procesuiranju ratnih zločina

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2019 13:40
  • Objavljeno 30.10.2019 u 13:40
Glavni tužitelj mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz

Glavni tužitelj mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz

Izvor: EPA / EFE / Autor: FEHIM DEMIR

Glavni tužitelj mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz upozorio je u srijedu u Sarajevu kako se mora pojačati regionalna suradnja u procesuiranju slučajeva ratnih zločina jer je to jedini način da se provedu suđenja i kazni veliki broj počinitelja koji su još uvijek na slobodi

'U BiH se moraju procesuirati na stotine predmeta ratnih zločina, a veliki broj ratnih zločinaca nalazi se u drugim državama, posebice u susjedstvu pa je bez regionalne suradnje nemoguće njihovo privođenje pravdi. Zato smo u razgovorima (U Sarajevu) i istaknuli važnost te suradnje', kazao je Brammertz novinarima.

Glavni tužitelj MICT-a boravi u BiH u sklopu pripreme redovitog izvješća o suradnji država regije s tim sudom, kojega će u prosincu podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ranije ovog tjedna on je s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić razgovarao o tome kako poboljšati suradnju s Hrvatskom i Srbijom, gdje se skrivaju osumnjičenici za ratne zločine počinjene u BiH.

Riječ je uglavnom o osobama koje zlorabe institut dvojnog državljanstva bježeći od suđenja u BiH pa je jedini način da se ti slučjevi okončaju taj da ih Tužiteljstvo BiH prepusti pravosudnim tijelima u susjednim zemljama.

Procjena misije OESS-a u BiH, koja analizira stanje u pravosuđu BiH, je kako na procesuiranje čeka čak 800 slučajeva ratnih zločina kojima je obuhvaćeno oko pet tisuća osumnjičenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!