KOSOR ODLUČILA

Brak nije uvjet za umjetnu oplodnju

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 16.07.2009 22:08
  • Objavljeno 16.07.2009 u 22:00
JADRANKA KOSOR DARKO MILINOVIĆ VLADA

JADRANKA KOSOR DARKO MILINOVIĆ VLADA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Vlada je na telefonskoj sjednici večeras izglasala i u Hrvatski sabor uputila amandman na prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji kojim bi se i izvanbračnim zajednicama omogućilo da pristupe medicinskoj oplodnji

Sabor bi o tom amandmanu trebao raspravljati na sutrašnjoj sjednici, a prethodno je nekoliko vladajućih koalicijskih partnera najavilo da neće podržati prijedlog zakona u sadašnjem obliku. Prijedlogom se, naime, izvanbračnim zajednicama onemogućava medicinski potpomognuta oplodnja.

'Upravo je održana telefonska sjednica vlade na kojoj smo se dogovorili oko amandmana vlade koji je poslan Hrvatskome saboru', rekla je premijerka Jadranka Kosor novinarima na izlasku iz vlade, gdje je prethodno više od dva sata trajao sastanak koalicijskih partnera o trećem rebalansu proračuna.

'Amandman se odnosi na izvanbračne zajednice i govori da se taj postupak može omogućiti i onim parovima, svakako muškarcu i ženi, koji žive u takvoj zajednici tri ili više godina, što moraju dokazati u izvanparničnom postupku. Ili manje (od tri godine), ako je u toj zajednici već rođeno dijete', rekla je Kosor.

Na upit novinara kako se osjeća budući da je prilikom predstavljanja zakona u Saboru bio protiv takve odredbe, ministar zdravstva Darko Milinović rekao je kako je sretan što je pronađen modalitet koji će 'omogućiti što stabilniju zajednicu kako bi dijete bilo što sigurnije da će biti odgajano uz oba roditelja'.

'Našli smo taj modalitet i sretan sam zbog toga. Našli smo modalitet izvanbračne zajednice, neudate žene i neoženjenog muškarca koji u izvanparničnom postupku moraju dokazati da žive u toj izvanbračnoj zajednici. Dakle, formaliziramo je i onda mogu pristupiti medicinskoj oplodnji. Ali, ja očekujem da će na ovaj način porasti broj brakova', rekao je ministar.

Prethodno su, nakon završetka sastanka koalicijskih partnera i prije telefonske sjednice vlade, čelnik HSS-a Josip Friščić i čelnica HSLS-a Đurđa Adlešič najavili da neće podržati zakon.

Friščić je naglasio da je 12.000 žena iz udruge žena HSS-a predložilo da se ne glasuje za taj zakon, te najavio da će takav prijedlog iznijeti na sastanku Kluba HSS-a, koji će se održati sutra u 9 sati, uoči sjednice Sabora. 'Predložit ću da mi ne podržimo zakon u ovom obliku', rekao je Friščić novinarima na izlasku iz Vlade. Adlešič je rekla kako HSLS 'sigurno neće podržati zakon takav kakav je predložen'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi